DISTRIBUIȚI
facebook

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte se confruntă cu o a doua plângere împotriva sa la Curtea Penală Internaţională (CPI), care îl acuză de crime împotriva umanităţii pentru omorurile comise în cursul campaniei sale împotriva drogurilor ilegale, relatează agenţia DPA, conform agerpres.

Rise Up, o asociaţie de militanţi pentru drepturile omului şi de familii ale persoanelor ucise în cursul represiunii, a afirmat marţi că a depus o plângere bazată pe şase cazuri de omor începând din 2016, când Duterte a devenit preşedinte.


Citește și: Demisie surprinzătoare în guvernul francez. Unul dintre cei mai populari miniștri a renunțat la funcție

În plângere, a doua depusă împotriva lui Duterte de anul trecut, se estimează că miile de cazuri de omor din timpul campaniei antidrog constituie ”atacuri extinse şi sistematice împotriva civililor”.

”Aceste omoruri trebuie să înceteze şi justiţia trebuie să fie în folosul nu numai al familiilor victimelor, ci şi al nostru ca popor”, a afirmat Rubylin Litao, o coordonatoare a Rise Up.

”Facem apel la procuroarea Fatou Bensouda (şefa CPI) să ţină cont de apelul nostru la justiţie şi să-l judece pe preşedintele Duterte pentru crimele sale împotriva oamenilor, în special a celor săraci, în cel mai scurt timp posibil”, a adăugat ea.

Citește și: În sfârșit, s-a aflat unde și cu cine și-a petrecut Vladimir Putin vacanța de vară

În aprilie 2017, un avocat filipinez a depus o plângere în care îi acuză pe Duterte şi pe alţi 11 înalţi oficiali de crimă în masă după uciderea unor suspecţi în legătură cu drogurile şi alte infracţiuni, omoruri ce au avut loc în Filipine de când Duterte a devenit preşedinte pe 30 iunie 2016.

CPI a informat guvernul filipinez în februarie că va demara o anchetă preliminară în legătură cu acuzaţiile de omoruri extrajudiciare.

O lună mai târziu, Filipine i-a adus la cunoştinţă oficial Organizaţiei Naţiunilor Unite decizia sa de retragere din CPI, în semn de protest faţă de ceea ce consideră a fi ”o campanie bine orchestrată … de crucificare a preşedintelui Duterte şi a Filipinelor”.