DISTRIBUIȚI
Philippine President Rodrigo Duterte checks the scope of a Chinese-made CS/LR4A sniper rifle during the presentation of thousands of rifles and ammunition by China to the Philippines Wednesday, June 28, 2017, at Clark Airbase in northern Philippines. According to a government statement the firearms form "part of the military aid package by China in relation with the emerging threat of terrorism and piracy in southern Philippines." (AP Photo/Bullit Marquez)

După Barack Obama, Kim Jong-Un, Ban Ki-moon şi Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, preşedintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, şi-a găsit o nouă ţintă: Dumnezeu, informează dpa, potrivit agerpres.

Într-un discurs pronunţat la 22 iunie, în cursul deschiderii unui summit consacrat tehnologiilor informatice şi comunicării la Davao, şeful statului filipinez a profitat pentru a-l ataca pe …Dumnezeu.


Citeşte şi: TOŢI poliţiştii dintr-un oraş mexican au fost arestaţi

Concret, Rodrigo Duterte nu a ezitat să-l trateze pe Cel de Sus drept „prost” pentru că l-a lăsat pe Adam să mănânce mărul în Rai, conform Bibliei, ceea ce a constituit originea răului în lume.

El i-a reproşat lui Dumnezeu:” Tu ai creat ceva perfect şi apoi, Te-ai gândit la un eveniment care va distruge calitatea propriei Tale lucrări”. „Cât poate fi Dumnezeu de prost? Este prost că l-a făcut pe Adam să mănânce mărul”, a spus în continuare liderul filipinez. Amintind că, de atunci, fiecare bărbat şi femeie au „păcatul originar” în gene, Rodrigo Duterte şi-a continuat tirul întrebărilor: „A fost fapta părinţilor noştri – noi nu ne născusem încă, dar acum avem în sânge păcatul originar. Ce fel de religie este aceasta? Eu nu pot să o accept!”

Totuşi, Duterte a susţinut că el crede că în existenţa unui „spirit universal”. Foarte ofensiv împotriva religiei catolice, preşedintele filipinez s-a mai lansat într-o lungă tiradă în iunie, acuzându-i de „ipocrizie” pe preoţii catolici care critică cu virulenţă războiul violent dus de guvernul său împotriva traficanţilor de droguri.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei de la Manila, Harry Roque, a declarat luni că afirmaţia lui Duterte reprezintă doar o convingere personală a acestuia şi nu o atitudine oficială faţă de religia catolică. El a spus că Duterte tinde să utilizeze cuvinte tari atunci când îşi exprimă convingerile.

Citeşte şi: Cutremur puternic în sudul Greciei

„Asta este convingerea personală a preşedintelui”, spuse el. „Suntem liberi să credem în religie şi suntem, de asemenea, liberi să nu credem în religie. Preşedintele are propriile credinţe spirituale”, a mai spus acesta.

Duterte a criticat în trecut Biserica Catolică din Filipine, unde mai mult de 80% din populaţie practică această religie, acuzându-i pe preoţi de corupţie şi abuz sexual.

În 2015, în timp ce era încă primar la Davao, el l-a blestemat pe papa Francisc din cauza ambuteiajelor pe care le provocase vizita sa.

Anterior, Rodrigo Duterte îşi făcuse o plăcere răutăcioasă din a insulta şi de a-i certa pe diverşi lideri şi responsabili de la toate nivelurile. La 3 iunie, preşedintele filipinez declarase că un expert ONU putea să se ducă „la naiba” pentru că îl dezaprobase pentru recenta destituire a preşedintei Curţii Supreme a arhipelagului, Maria Lourdes Sereno. Printre alte fapte „notabile”, în 2016, Rodrigo Duterte nu ezitase să-i arate degetul mijlociu Uniunii Europene, să-l trateze pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, drept „imbecil” şi să-l califice pe preşedintele american Barack Obama drept „fiu de căţea”.