DISTRIBUIȚI
The Times

Preşedintele Rezervei Federale americane (Fed), Jerome Powell, a lansat miercuri un serios avertisment Congresului unde republicanii refuză să crească plafonul datoriilor cu riscul de a arunca Statele Unite într-o gravă criză financiară, cu ramificaţii globale, notează AFP, potrivit agerpres.

Jerome Powell s-a alăturat unei cohorte de foşti şi actuali responsabili care avertizează cu privire la consecinţele economice dezastruoase în cazul în care cea mai mare putere economică din lume intră în incapacitate de plată.


Citește și : Chinezii trimit o femeie să lucreze la staţia lor spaţială

Este „foarte important” să se ridice plafonul datoriilor „cât mai curând posibil, astfel încât Statele Unite să îşi poată plăti facturile”, a declarat şeful Fed în contextul în care Trezoreria SUA consideră că plafonul va fi atins până la sfârşitul lunii octombrie.

Plafonul datoriei este nivelul datoriei de la care ţara nu mai poate emite noi împrumuturi pentru a se finanţa, ceea ce o împiedică să îşi onoreze plăţile.

„Aceasta este de o importanţă crucială”, a insistat Jerome Powell. „A nu face acest lucru ar putea antrena grave reacţii, daune grave economiei, pieţelor financiare şi pur şi simplu nu este ceva ce putem, ce ar trebui să luăm în considerare”, a avertizat el.

Democraţii din Camera Reprezentanţilor au votat marţi seară un text care include suspendarea limitei datoriilor până în decembrie 2022.

Dar acest text este sortit eşecului în Senat din cauza opoziţiei republicane.

O incapacitate de plată ar declanşa un cataclism financiar la nivel mondial. Iar simpla imagine a parlamentarilor în blocaj ar putea afecta pieţele şi majora costul împrumuturilor pentru Statele Unite.

Citește și : Emiratele Arabe Unite relaxează restricţiile privind obligativitatea măştii

Dacă toţi congresmenii sunt de acord în legătură cu acest scenariu sumbru, cele două partide sunt diametral opuse în ce priveşte modul de a îl evita

Democraţii îi îndeamnă pe republicani să aprobe suspendarea limitei datoriilor, aşa cum au făcut împreună în numeroase ocazii în trecut.

Republicanii susţin că nu se pune problema sprijinirii unei astfel de măsuri menite, potrivit lor, să finanţeze uriaşele proiecte de investiţii dorite de Joe Biden.