DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele El Salvador, Nayib Bukele, care nu recunoaşte legitimitatea omologului său venezuelean Nicolas Maduro, a ordonat sâmbătă seara expulzarea tuturor diplomaţilor venezueleni în 48 de ore, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

„Guvernul din El Salvador expulzează corpul diplomatic al regimului lui Nicolas Maduro, în concordanţă cu declaraţiile repetate ale preşedintelui Nayib Bukele de nerecunoaştere a legitimităţii guvernului lui Maduro”. Diplomaţii venezueleni au la dispoziţie „48 de ore pentru a părăsi teritoriul naţional”, potrivit unui comunicat al preşedinţiei difuzat pe contul de Twitter al lui Bukele.


Citește și : O grupare teroristă revendică atacul de vineri asupra taberei militare din Mali

Înainte chiar de a-şi prelua atribuţiile la începutul lunii iunie, Bukele indicase că intenţionează să menţină o relaţie „distantă” cu Caracasul şi legături strânse cu SUA, care cer plecarea lui Maduro.

Mai mult de 50 de ţări l-au recunoscut pe preşedintele parlamentului şi lider al opoziţiei, Juan Guaido, ca preşedinte interimar al Venezuelei.

El Salvador va primi un nou corp diplomatic desemnat de Juan Guaido, se menţionează în comunicat.

„Într-un viitor apropiat, El Salvador aşteaptă primirea acreditărilor pentru noua reprezentare diplomatică a Venezuelei”, conform textului.

Liderul opoziţiei controlează mai multe ambasade venezuelene, inclusiv cele din SUA şi Costa Rica, dar nu a reuşit să-l facă pe Maduro să plece de la putere.

Citește și : Dublă crimă în stil mafiot la Moscova- Înalt responsabil din Caucazul rus şi fratele lui, ucişi cu focuri de armă

Ambasadorul american în El Salvador, Ronald Johnson, şi-a exprimat satisfacţia faţă de această decizie într-o postare pe Twitter:”Salutăm guvernul preşedintelui Nayib Bukele pentru că face astfel ca El Salvador să fie de partea bună a Istoriei”.

Guvernul preşedintelui socialist Nicolas Maduro este acuzat de încălcări ale dreptului omului, de arestări arbitrare, în timp ce economia acestei ţări petroliere trece printr-o criză gravă. Dar el rămâne susţinut la ONU, în special de către Rusia şi China.