DISTRIBUIȚI

Preşedintele ecuadorian, Guillermo Lasso, a convocat marţi prin decret un viitor referendum pe probleme de securitate, politice şi de mediu, pentru a permite în special extrădarea ecuadorienilor având legături cu crima organizată şi pentru a reduce dimensiunea Congresului unicameral, notează AFP, potrivit agerpres.

„Ecuadorienii vor putea să se pronunţe asupra a opt probleme care vor aduce mai multă securitate, o reprezentare (politică) mai bună şi vor permite grija faţă de mediu”, a scris Guillermo Lasso pe Twitter anunţând că a semnat decretul care dă undă verde acestui referendum.


Citește și: Moţiune de cenzură contra fostului prim-ministru australian după numiri secrete în timpul pandemiei – Black News

Această consultare populară ar trebui organizată în termen de 60 de zile, potrivit textelor.

Obiectivul său este „promovarea securităţii cetăţenilor”, „întărirea democraţiei” şi „protecţia mediului”, a mai afirmat şeful statului, insistând că, „prin această consultare, Ecuadorul câştigă”.

Guillermo Lasso, un conservator care a intrat în funcţie în mai 2021, propune astfel în materie de securitate extrădarea ecuadorienilor implicaţi în traficul de droguri şi crima internaţională organizată.

Servind ca poartă de ieşire pentru cocaina produsă în Columbia şi Peru vecine, Ecuadorul a înregistrat în ultimii ani o creştere dramatică a violenţei criminale legate de traficul de droguri. În 2021, ţara a confiscat un record de 210 de tone de droguri.

În Columbia, cel mai mare producător mondial de cocaină, extrădarea în Statele Unite s-a dovedit a fi o armă extrem de disuasivă împotriva traficanţilor.

Pe plan politic, preşedintele Lasso (al cărui partid dispune doar de 13 din cei 137 de deputaţi ai Adunării Naţionale) propune reducerea dimensiunii parlamentului, cu un număr minim de membri pentru fiecare partid politic.

El mai intenţionează să reducă prerogativele Consiliului pentru participarea cetăţenilor şi control social (CPCCS) care este însărcinat în special să numească diverse autorităţi, cum ar fi procurorul general, controlorul de stat, avocatul poporului şi membrii consiliului electoral.

Citeşte şi: UE alocă fonduri pe baza unor date pe care Eurostat nu le poate verifica – Black News

În ceea ce priveşte mediul, guvernul îşi propune în special să ofere compensaţii de stat comunităţilor sau popoarelor indigene care oferă servicii de mediu.

Pe 5 februarie, sunt prevăzute alegeri locale (primari şi guvernatori de provincie) în ţară, iar referendumul ar putea avea loc în aceeaşi zi, sugerează presa naţională.

În Ecuador, referendumul a fost folosit de patru ori din 2008, reaminteşte AFP.