DISTRIBUIȚI
REUTERS

Preşedintele Roch Marc Kabore a fost reţinut de soldaţi în timpul unei rebeliuni militare în Burkina Faso, a declarat luni un oficial militar de rang înalt pentru agenţia DPA, potrivit agrepres.

Şeful acestui stat din Africa de Vest a fost dus la o tabără militară din capitala Ouagadougou, potrivit sursei, care a cerut să rămână anonimă.


Citeşte şi: Ministrul israelian de externe s-a întâlnit cu un oficial palestinian

Sursa citată a spus că soldaţii vor face o declaraţie în câteva ore.

Soldaţii care s-au revoltat au înconjurat deja clădirea redioteleviziunii naţionale în capitală luni dimineaţă.

Ciocniri grele au izbucnit duminică, când soldaţii au tras cu armele lor asupra unor barăci din capitala Ouagadougou şi în două oraşe din nord.

Guvernul a negat iniţial că o tentativă de lovitură de stat era în curs, deşi a declarat restricţie de circulaţie la nivel naţional duminică noapte, interzicând oamenilor să iasă în stradă între orele 20.00 şi 5.30.

Ulterior, el a susţinut că situaţia era sub control.

Blocul economic vest-african ECOWAS format din 15 membri a emis un comunicat de sprijin pentru Kabore, care de câteva săptămâni a fost ţinta unor proteste de stradă regulate cerându-i demisia, şi i-a îndemnat pe soldaţii rebeli să se angajeze în dialog.

Luni, ambasada SUA a anunţat că a rămas „închisă din cauza incertitudinii şi temerilor legate de securitate în Ouagadougou”.

Detalii despre revolta de duminică au rămas rare.

La mijlocul lunii ianuarie, armata a acuzat mai mulţi soldaţi de tentativă de lovitură de stat şi i-a arestat.

Sâmbătă, mii de manifestanţi în capitală au cerut demisia lui Kabore şi au fost împrăştiaţi cu ajutorul gazelor lacrimogene.

Stabilitatea în Burkina Faso, cu cei 21 de milioane de locuitori, a devenit ameninţată odată cu creşterea terorismului islamist în regiunea Sahel.

Citeşte şi: Imunitatea naturală oferă o protecţie MAI BUNĂ decât vaccinul – Black News

Multe miliţii, dintre care unele au jurat credinţă Statului Islamic sau Al Qaida, operează peste graniţele Mali şi Nigerului.

Peste 1 milion de locuitori sunt consideraţi strămutaţi intern.

Resentimentele în rândul populaţiei, care îl acuză pe Kabore precum şi guvernul său de inacţiune, au crescut puternic în ultimele luni.