DISTRIBUIȚI

Preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, Mihai Poalelungi, a demisionat, informează joi Radio Chişinău şi Unimedia, potrivit agerpres.

„Astăzi, 20 iunie 2019, dl Mihai Poalelungi şi-a dat demisia din funcţia de judecător şi de preşedinte al Curţii Constituţionale’, se arată într-un anunţ postat pe pagina oficială a Curţii Constituţionale.


Citeşte şi: Pentagonul trimite rachete Patriot în zona Golfului Persic

Marţi, Parlamentul de la Chişinău a decis înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor tentativei de „puci constituţional”. Această comisie – care va avea în componenţa sa nouă deputaţi şi va fi condusă de parlamentarul socialist Vladimir Ţurcan – va examina modul în care au fost emise deciziile Curţii Constituţionale din 7-9 iunie, prin care a fost dizolvat actualul legislativ, rezultat în urma alegerilor din 24 februarie. Prin decizia sa, Curtea l-a demis temporar din funcţie pe preşedintele Igor Dodon pentru a-i încredinţa prerogative prezidenţiale premierului la final de mandat Pavel Filip, în condiţiile în care Partidul Democrat, al controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, nu dorea să predea frâiele puterii.

Ulterior, în data de 15 iunie, Curtea Constituţională a Republicii Moldova şi-a anulat hotărârile luate în zilele de 7-9 iunie, decizie în urma căreia preşedintele Igor Dodon a anunţat că criza politică a fost depăşită. Preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, a precizat atunci că la baza deciziei adoptate au stat „demersul judecătorilor Curţii Constituţionale şi decizia plenului Curţii Constituţionale prin care s-a admis revizuirea actelor Curţii”.

Vezi şi: Susţinătorii opoziţiei albaneze s-au luat la bătaie cu forţele de ordine – VIDEO

Comisia înfiinţată la începutul acestei săptămâni, care va fi controlată de noua majoritate parlamentară formată din Partidul Socialist şi Blocul ACUM (PAS plus PPDA), va examina modul în care fosta guvernare şi unele instituţii ale statului, în special Curtea Constituţională şi Procuratura generală, au acţionat în perioada dualităţii de putere de la Chişinău. Majoritatea parlamentară crede că la Chişinău în acea perioadă a avut loc un ‘puci constituţional’.