DISTRIBUIȚI
Havana Times

Preşedintele rus Vladimir Putin îl va primi vineri, la Kremlin, pe omologul său cubanez Miguel Diaz-Canel, care efectuează prima sa vizită la aliatul rus după instalarea sa la putere, în aprilie, într-un moment în care SUA ameninţă Cuba cu noi sancţiuni, informează AFP, potrivit agerpres.

„Relaţiile dintre Rusia şi Cuba sunt tradiţional foarte călduroase”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Rusia „va face tot posibilul pentru a întări relaţiile ruso-cubaneze”, a asigurat Peskov cu o zi înainte.


Citeşte şi: Ordin de la Trump: Orice piatră aruncată va fi considerată o armă letală. Armata ve deschide focul! – VIDEO

Uniunea Sovietică a susţinut multă vreme militar şi economic Cuba în faţa SUA, înainte ca prăbuşirea sa să provoace o fractură, pe care Moscova şi Havana încearcă în prezent să o depăşească printr-o apropiere tot mai strânsă.

După ce Miguel Diaz-Canel i-a succedat lui Raul Castro, în aprilie, Vladimir Putin s-a declarat „gata să conlucreze într-un mod strâns pentru a întări parteneriatul strategic şi cooperarea constructivă în toate domeniile”.

Însoţit de şeful diplomaţiei cubaneze, Bruno Rodriguez, Miguel Diaz-Canel a sosit la Moscova joi seara, pentru o vizită de trei zile. El a avut deja vineri dimineaţa o întrevedere cu preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin.

Citeşte şi: Simbolul crizei umanitare din Yemen a murit în spital. Avea doar 7 ani!

Miguel Diaz-Canel este aşteptat la Kremlin vineri după-amiaza, pentru discuţii menite să întărească schimburile comerciale şi legăturile economice între Moscova şi Havana, potrivit lui Peskov. Cooperarea militară se va afla de asemenea pe agenda discuţiilor, a precizat el, explicând că este vorba de un subiect „foarte sensibil”.

Potrivit cotidianului rus Kommersant, Rusia i-ar putea acorda Cubei un împrumut de peste 50 de milioane de dolari pentru achiziţionarea de arme. De asemenea, potrivit agenţiilor de presă ruse, mai multe contracte, printre care cel pentru modernizarea căilor ferate cubaneze ar putea fi semnate în cadrul vizitei lui Miguel Diaz-Canel în Rusia.

În mai 2016, Diaz-Canel, pe atunci vicepreşedinte al Cubei, a avut deja o întrevedere cu Putin la Kremlin. Fostul preşedinte cubanez Raul Castro a fost în vizită oficială în Rusia în 2015, iar Vladimir Putin se deplasase în Cuba în 2014, pentru întrevederi cu Raul şi Fidel Castro.