DISTRIBUIȚI
BBC

Preşedintele croat Zoran Milanovic a asistat marţi pentru prima dată la o ceremonie în memoria a şase victime civile sârbe ale războiului de independenţă (1991-1995) ucise în satul Grubori, informează AFP , potrivit agerpres.

Acest nou gest de reconciliere se înscrie în eforturile comune menite să amelioreze relaţiile dintre croaţi şi sârbi, relaţii ce rămân fragile la 25 de ani de la conflict.


Citește șl: Discuţii ‘constructive’ între Iran şi AIEA

La începutul lui august, un înalt responsabil al minorităţii sârbe a participat în Croaţia la celebrarea a 25 de ani de la sfârşitul războiului de independenţă. Boris Milosevic, vicepremier al guvernului croat, a asistat la celebrarea operaţiunii denumită „Furtuna” (Oluja), considerată în Croaţia o victorie istorică ce a dus la sfârşitul conflictului între forţele croate şi cele secesioniste sârbe.

În Serbia, care i-a susţinut politic şi militar pe sârbii din Croaţia, operaţiunea este considerată una de epurare etnică, ce a obligat populaţia sârbă să plece din Croaţia.

La Grubori, pe 25 august 1995, au fost ucişi şase civili în vârstă, la câteva săptămâni după operaţiune.

„Datorăm acest omagiu pentru ceea ce s-a petrecut aici în urmă cu 25 de ani şi care a fost, pentru mine personal, o oroare morală”, a declarat Zoran Milanovic, adăugând că „sârbii şi croaţii sunt cele două popoare cele mai asemănătoare din Europa”.

Crima de război din Grubori a fost comisă de o unitate a forţelor speciale anti-teroriste, însă niciun responsabil individual nu a fost condamnat, din lipsă de probe.

Numeroşi sârbi denunţă şi astăzi procesul care s-a încheiat în urmă cu zece ani cu achitarea a doi ofiţeri, în timp ce un al treilea s-a sinucis.

Citește șl: Pompeo a plecat spre Sudan, la bordul ‘primului zbor oficial direct’ între Tel Aviv şi Khartoum

Tribunalul a eşuat în „a stabili cine era responsabil de crimă”, a afirmat Milorad Pupovac, unul dintre liderii minorităţii sârbe din Croaţia. Civilii „au fost ucişi în timp ce ei se ocupau de vitele lor, de legumele lor sau erau imobilizaţi în scaune rulante”. „Ei au fost asasinaţi în timp ce aveau mâinile ridicate”, a spus Pupovac.

Sârbii reprezintă astăzi în jur de 4,5% dintre cei 4,2 milioane de locuitori ai Croaţiei.