DISTRIBUIȚI
epa

Preşedintele croat Zoran Milanovic l-a mandatat oficial joi pe premierul conservator Andrej Plenkovic (foto), liderul Uniunii Democrate Croate (HDZ, centru-dreapta), cu formarea unui nou guvern, informează Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

Uniunea Democrată Croată condusă de Plenkovic a câştigat la mare distanţă alegerile parlamentare din 5 iulie, revendicându-şi 66 din totalul celor 151 de mandate.


Citeşte şi: POTOP în Sicilia (VIDEO)! Cele mai puternice ploi din istorie au luat viaţa oamenilor!

Plenkovic şi-a asigurat sprijinul a două partide liberale mici şi al reprezentanţilor minorităţilor naţionale, ajungând la un total confortabil de 76 de mandate parlamentare.

În mod crucial, această victorie surprinzător de netă îi permite lui Plenkovic să evite negocierile de coaliţie cu Mişcarea Patriotică de extremă dreapta a fostului cântăreţ Miroslav Skoro.

Este de aşteptat ca Plenkovic să anunţe componenţa noului cabinet când guvernul său aflat la sfârşit de mandat se va întâlni pentru ultima dată, marţi.

Citeşte: Un avion de recunoaştere S-A PRĂBUŞIT în Turcia! 7 oameni au murit!

Noul parlament se va reuni pentru prima dată miercuri şi ar urma să voteze noul cabinet la sfârşitul săptămânii viitoare.

Plenkovic a convocat alegerile parlamentare cu câteva luni înainte de data la care erau ele programate, afirmând că este nevoie de un guvern nou care să combată consecinţele pandemiei de COVID-19, ce a afectat puternic economia Croaţiei, dependentă de turism.