DISTRIBUIȚI
Politico

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a îndemnat marţi guvernul şi opoziţia din Georgia „să muncească din greu” pentru a reforma această ţară din Caucaz, după un acord menit să pună capăt celor şase luni de criză politică, informează AFP, potrivit agerpres.  

Acest acord, semnat luni de partidul puterii şi de opoziţie, a fost obţinut cu medierea Uniunii Europene (UE). Reprezentanţii tuturor partidelor politice au semnat acest acord, însă principala forţă de opoziţie, Mişcarea Naţională Unită (MNU), a precizat că îl va aplica doar dacă liderul său, Nika Melia, va fi eliberat din închisoare, după cum prevede textul.


Citește și : 260 de ONG-uri cer 5,5 miliarde de dolari pentru a salva de la foamete 34 de milioane de oameni

Georgia a trecut prin turbulenţe politice după alegerile legislative din octombrie 2020, câştigate cu un scor strâns de partidul aflat la putere, Visul Georgian, însă aceste rezultate au fost considerate de opoziţie ca fiind fraudate.

Amplificând şi mai mult tensiunile, poliţia a descins la sfârşitul lui februarie la sediile MNU, partid fondat de fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, în prezent în exil, şi l-a arestat pe liderul său actual, Nika Melia.

„Criza politică s-a încheiat”, a dat asigurări marţi Charles Michel de la Tbilisi, capitala georgiană, subliniind totodată că „trebuie menţinut un angajament politic constructiv”. „Ziua de azi marchează un nou start şi începutul unei munci grele ce va face Georgia să avanseze pe calea ei euro-atlantică”, a declarat el într-o declaraţie televizată, în condiţiile în care această fostă republică sovietică aspiră de ani de zile să adere la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi la UE.

Citește și : O cofetărie din Ungaria vinde deserturi în formă de vaccin: Galben pentru AstraZeneca, verde pentru Pfizer

Aceste aspiraţii sunt văzute foarte rău de Moscova, care le consideră o ameninţare pentru influenţa ei tradiţională în regiune.

Uniunea Europeană şi-a propus serviciile de mediator în negocierile dintre partidul puterii şi opoziţia georgiană. Însă primele sale două tentative pentru găsirea unui acord au eşuat, în martie.