DISTRIBUIȚI
ARAB NEWS

Preşedintele Conferinţei pentru securitate de la Munchen, Christoph Heusgen, a avertizat guvernul german să nu se grăbească să respingă cererile Kievului de livrare de arme, în timp ce Ucraina încearcă să se apere în faţa invaziei ruse, relatează miercuri dpa, potrivit agerpres.

„Excludem constant lucruri pe care mai târziu suntem pregătiţi să le facem. Acest lucru ne face nedemni de încredere”, a declarat Heusgen publicaţiilor din grupul media german Bayern.


Citește și : Franţa va furniza Ucrainei 12 tunuri Caesar suplimentare

„Această grabă de a spune ‘nu’ trebuie să ia sfârşit, este dăunătoare”, a spus expertul german în securitate, adăugând că este important să aibă loc o schimbare de perspectivă şi o evaluare a ceea ce este posibil şi logic din punct de vedere legislativ, politic şi militar.

În ce priveşte dezbaterea dacă Germania, care a promis recent, după mai multe luni de ezitări, să livreze Ucrainei tancuri de luptă Leopard, ar trebui să-i trimită acum şi aeronave de luptă, Christoph Heusgen a afirmat că, „în ce priveşte aeronavele, livrarea lor este legitimă conform Articolului 51 din Carta ONU”.

Trimiterea de avioane de luptă Ucrainei nu va face din Germania o parte activă în război, a menţionat el.

„Dacă am mai fi avut aeronave ruseşti din perioada RDG care ar putea fi operate de piloţi ucraineni, aş spune: fireşte că le vom pune la dispoziţia Ucrainei”, a spus Heusgen, referindu-se la perioada când Germania era divizată între Republica Populară Germană şi Republica Federală Germană, precizează dpa.

Citește și : Rusia şi SUA au reluat contactele asupra controlului armamentelor

Oricum, a punctat expertul german, dezbaterea actuală se referă la avioane de luptă F16 produse de SUA, de care Germania nu dispune.

Săptămâna trecută, cancelarul german Olaf Scholz a exclus livrarea de avioane de luptă Kievului.