DISTRIBUIȚI

Preşedintele comisiei pentru securitate naţională din parlamentul ungar, Zsolt Molnar, a afirmat joi că-i va trimite o scrisoare miliardarului american George Soros în care îi va cere să-i furnizeze informaţii despre aşa-zisul Plan Soros, transmite MTI, potrivit agerpres.

Deputatul Partidului Socialist Ungar (de opoziţie) a precizat că va face public răspunsul primit de la Soros.


Citeşte şi: Un tren de pasageri A DERAIAT în Italia. Cel puţin trei oameni au murit 

Anunţul său a survenit după ce mai devreme joi deputaţi ai coaliţiei guvernamentale Fidesz – KDNP (creştin-democrat) au plecat de la o reuniune a comisiei pentru securitate naţională în semn de protest faţă de prezenţa deputatei Bernadett Szel, copreşedintă a partidului de opoziţie LMP (Politica altfel, ecologist), argumentând că aceasta şi formaţiunea ei servesc interesele lui Soros. În consecinţă, şedinţa comisiei a rămas fără cvorum.

Vicepreşedintele comisiei pentru securitate din partea Fidesz, Szilard Nemeth, a subliniat că Zsolt Molnar nu s-a consultat cu el în legătură cu planul de a-i scrie lui Soros, gest prin care, a afirmat el, Molnar şi-ar depăşi atribuţiile.

Deputatul Adam Mirkoczki, din partea formaţiunii radicale naţionaliste Jobbik, a propus ca la următoarea şedinţă a comisiei, prevăzută pentru 8 februarie, să fie invitat ministrul de interne Sandor Pinter, propunere susţinută de Zsolt Molnar.

Acum două săptămâni, preşedintele socialist al comisiei pentru securitate naţională din parlamentul ungar i-a cerut premierului Viktor Orban să se prezinte în faţa acestei comisii cu dovezi că „planul Soros” invocat în repetate rânduri de guvernul pe care îl conduce există într-adevăr. El a declarat într-o conferinţă de presă că, dacă Orban nu va putea dovedi existenţa unui astfel de plan asociat cu miliardarul american, formaţiunile de la guvernare nu ar trebui să se prezinte la alegerile legislative din primăvară pentru că „au livrat publicului ungar minciuni evidente”. Molnar a insistat că nu există un „plan Soros” şi că acesta a fost „inventat de maşinăria de PR a (formaţiunii guvernamentale) Fidesz pentru a-i induce pe oameni în eroare şi a le distrage atenţia de la situaţia reală a ţării”.