DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a îndemnat joi Europa să ia atitudine împotriva separatismului, într-un moment în care demersurile vizând independenţa Cataloniei au creat profunde diviziuni în Spania, relatează agerpres .

„Naţionalismele sunt o otravă care împiedică Europa să conlucreze”, a spus Juncker într-un discurs susţinut la Universitatea din Salamanca, unde i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa.


Citiți și : Marea Britanie : Priti Patel înlocuită de Penny Mordaunt în funcţia de ministru pentru dezvoltare internaţională

„Nu putem sta cu braţele încrucişate, a venit timpul să facem ce trebuie făcut. Spun ‘nu’ oricărei forme de separatism care slăbeşte Europa şi adânceşte fisurile existente”, a subliniat preşedintele executivului european.

Confruntarea dintre Madrid şi susţinătorii independenţei catalane, declanşată în urma referendumului de la 1 octombrie privind autodeterminarea, referendum interzis de guvernul spaniol, a alimentat sentimentele separatiste dincolo de graniţele Spaniei, notează Reuters.

Remarcile lui Juncker sunt de natură să-l dezamăgească şi mai mult pe fostul premier catalan Carles Puigdemont, care a plecat în Belgia după ce guvernul central de la Madrid a reacţionat la declaraţia catalană de independenţă destituind administraţia regională pe care o conducea. Puigdemont are ambiţia de a obţine sprijin la Bruxelles pentru campania sa în favoarea independenţei şi a făcut apel la intervenţia Uniunii Europene, dar fără succes până acum, menţionează Reuters.

În ce o priveşte, UE se confruntă la rândul ei cu provocare fără precedent la adresa unităţii sale, în urma deciziei Marii Britanii de a ieşi din blocul comunitar.

Premierul spaniol Mariano Rajoy, aflat alături de Juncker la Salamanca, i-a mulţumit joi pentru sprijinul acordat „în aceste vremuri dificile”. Jean Claude Juncker „a sprijinit acţiunile guvernului spaniol, şi-a exprimat respectul faţă de constituţia, legile şi sistemul legal din Spania”, i-a asigurat şeful guvernului central spaniol pe studenţii şi profesorii prezenţi la eveniment.