DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele Columbiei, Ivan Duque, a îndemnat comunitatea internaţională sâmbătă, în cursul unei conferinţe de presă comune cu secretarul de stat american, Mike Pompeo, să acţioneze contra omologului său venezuelean, Nicolas Maduro, din cauza „crimelor împotriva umanităţii”, notează AFP, potrivit agerpres.

„Este vorba despre un regim la originea încălcării sistematice a drepturilor omului, şeful acestei dictaturi este responsabil de crime împotriva umanităţii, iar comunitatea internaţională trebuie să pună capăt acestei situaţii”, a declarat Ivan Duque la palatul prezidenţial Casa de Narino din Bogota, referindu-se la liderul venezuelan.


Citește și : TikTok a depus plângere împotriva administraţiei Trump pentru blocarea aplicaţiei în SUA

Un raport al Naţiunilor Unite a arătat că „Nicolas Maduro este responsabil de crime împotriva umanităţii, ca şi anturajul său”, a continuat preşedintele columbian, un aliat-cheie al Statelor Unite în regiune.

„Vom continua să lansăm acest apel comunităţii internaţionale, pentru că trebuie să pună capăt acestei băi de sânge”, a adăugat el.

O echipă de anchetatori ai ONU a afirmat miercuri într-un raport că a găsit dovezi privind crime împotriva umanităţii în Venezuela şi a subliniat că are „motive întemeiate să creadă că preşedintele”, precum şi ministrul de interne şi cel al apărării, „au ordonat sau au contribuit la comanditarea unor crime confirmate”.

Nicolas Maduro a denunţat un raport „plin de neadevăruri”.

Citește și : O universitate din Londra are propriul laborator de testare Covid

Şeful statului columbian s-a exprimat cu ocazia ultimei etape, la Bogota, a unui turneu de trei zile întreprins de Mike Pompeo în ţările învecinate cu Venezuela menit să crească presiunea asupra preşedintelui socialist pentru a părăsi puterea.

La rândul său, secretarul de stat american a salutat caracterul „incredibil de preţios” al sprijinului oferit de şeful statului columbian „preşedintelui interimar Juan Guaido”, liderul opoziţie venezuelene, şi „unei Venezuele suverane, liberă de influenţele dăunătoare ale Cubei, Rusiei şi Iranului”.