DISTRIBUIȚI
revistacorrientes.com

Preşedintele columbian Ivan Duque a cerut marţi Cubei să-i extrădeze pe membrii gherilei ELN, prezenţi la Havana pentru discuţii de pace anulate după atentatul din 17 ianuarie ce a făcut 20 de morţi la Bogota, informează France Presse, potrivit agerpres.

„Lansăm un apel respectuos guvernului cubanez de a executa mandatele de extrădare şi preda autorităţilor columbiene pe responsabilii acestei organizaţii pentru ca ei să efectueze pedepsele pe care le merită pentru această faptă execrabilă”, a declarat Duque.


Citește și : Comisia Europeană cere statelor UE să încheie de urgenţă acorduri prin care să faciliteze debarcarea migranţilor

Şeful statului a pus capăt discuţiilor de pace în ziua următoare acestui atentat cu maşină-capcană, revendicat de gherila Armata de Eliberare Naţională (ELN), care a făcut joia trecută 20 de morţi, în afară de autorul atacului, şi 68 de răniţi la şcoala naţională de poliţie din Bogota.

Cuba, garant şi gazdă a negocierilor cu ELN, a condamnat atentatul şi a dat asigurări că va respecta protocolul prevăzut în caz de întrerupere a dialogului, care prevede revenirea delegaţiei în Columbia în 15 zile, până pe 2 februarie.

La rândul său, înaltul comisar columbian pentru pace, Miguel Ceballos, a declarat luni că actualul guvern nu a reactivat „niciodată” discuţiile, suspendate de la mijlocul lunii august, şi, prin urmare, nu este legat de angajamentele asumate sub administraţia precedentă a fostului preşedinte Juan Manuel Santos (2010-2018).

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru AFP luni seară la Havana, ELN a justificat atentatul argumentând că a replicat la „atacuri” ale autorităţilor columbiene.

„Nimeni nu ne poate cere să stăm cu mâinile încrucişate dacă suntem atacaţi”, a declarat Pablo Beltran, negociator-şef al ELN, cerând guvernului „garanţii pentru revenirea” delegaţiei sale formate din zece luptători de gherilă.

Anterior într-un comunicat, ELN a revendicat atentatul, considerându-l „permis în conformitate cu legile războiului” şi subliniind că „nu a existat nicio victimă necombatantă”.

De la venirea sa la putere în august anul trecut, Duque, un preşedinte de dreapta, cere ELN eliberarea ostaticilor, al căror număr este estimat la 17, şi să înceteze orice activitate criminală, înainte de reactivarea procesului de pace, al cincilea proces de pace care se încearcă cu această gherilă începând din anii 1990.

Citește și : Cel puțin 21 de morți în urma raidurilor aeriene dintre Israel și Siria

ELN, apărută în 1964 şi inspirată de revoluţionarul Ernesto Che Guevara, numără aproximativ 1.800 de combatanţi şi operează în peste 10 din cele 32 de departamente columbiene.

Ea este considerată ultima gherilă din ţară, după dezarmarea Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) şi transformarea lor într-un partid politic în urma acordului de pace din 2016.