DISTRIBUIȚI
InsideTheGames

Preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Thomas Bach, s-a întâlnit cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev, informează president.gov.ua, scrie news.ro

“Peste 100.000 de sportivi ucraineni nu au posibilitatea de a se antrena. Sute de facilităţi sportive au fost distruse: acestea sunt atât infrastructuri mari, cât şi facilităţi din şcoli, universităţi şi cluburi”, a spus Zelenski.


Citește și :  Australia va furniza Ucrainei 34 de vehicule blindate și va interzice importurile de aur rusesc

El a menţionat că mulţi sportivi ucraineni s-au alăturat forţelor armate pentru a-şi apăra ţara. Până acum, au murit în ostilităţi 89 de sportivi şi antrenori, iar 13 au fost capturaţi de ruşi.

Zelenski i-a mulţumit lui Bach pentru decizia de alocare a unui nou pachet de susţinere pentru olimpicii ucraineni.

În timpul întâlnirii de la Kiev, Volodimir Zelenski şi Thomas Bach au discutat şi despre refacerea infrastructurii sportive în Ucraina, dar şi despre faptul că trebuie ca în continuare reprezentanţii Rusiei să fie împiedicaţi să participe la competiţii internaţionale.

“Nu se poate permite ca un stat terorist să folosească sportul pentru a-şi promova interesele politice şi propaganda. Îi sunt recunoscător domnului preşedinte pentru poziţia sa cu privire la suspendarea sportivilor ruşi şi belaruşi din competiţiile oficiale sub egida CIO. În timp ce Rusia încearcă să distrugă poporul ucrainean şi să cucerească alte ţări europene, reprezentanţii săi nu au ce căuta în comunitatea sportivă mondială”, a afirmat Volodimir Zelenski.

La rândul său, Thomas Bach a spus că poziţia sa este neschimbată cu privire la recomandarea către federaţiile internaţionale de a nu invita sportivi din Rusia şi din Belarus la competiţiile internaţionale.

Zelenski a amintit de intenţia Ucrainei de a candida pentru găzduirea unei ediţii a Jocurilor Olimpice într-o “Ucraină în pace, liberă şi reconstruită”.

Bach s-a declarat impresionat de intenţia ucrainenilor de a găzdui JO de iarnă şi l-a asigurat pe Zelenski că “uşa rămâne deschisă pentru Ucraina în această privinţă”.

Thomas Bach a mai menţionat că a făcut deplasarea la Kiev în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, în special cu sportivii. “Nu sunt singuri, suntem alături de ei. Îi susţinem din toată inima”.

Citește și : Şaptezeci de diplomaţi ruşi şi familiile lor au părăsit Bulgaria

 

Potrivit COSR, împreună cu Vadim Guttsayt şi Serghei Bubka, Thomas Bach a vizitat una dintre bazele de antrenament ale sportivilor ucraineni parţial distrusă de rachetele ruseşti.

CIO a triplat fondul de sprijin creat de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, acesta se ridică la 7,5 milioane de dolari. Potrivit lui Thomas Bach, face posibilă susţinerea a peste 3000 de membri ai mişcării olimpice ucrainene, sportivi olimpici din Ucraina sau a celor aflaţi în străinătate.