DISTRIBUIȚI
InsideTheGames

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, nu exclude posibilitatea ca ediţia din 2036 a Jocurilor Olimpice de vară să aibă loc în Germania, la un secol după olimpiada organizată de regimul nazist, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Bach a spus într-un interviu, acordat ediţiei de miercuri a revistei Sport Bild, că Jocurile din 1936 folosite ca propagandă de regimul nazist al lui Adolf Hitler nu ar trebui să fie un obstacol în calea unei candidaturi.


Citeşte şi: Variola maimuţei: OMS deplânge atacurile împotriva maimuţelor în Brazilia – Black News

”Bineînţeles sunt critici şi vor exista critici de la alţi candidaţi. Dar din punct de vedere internaţional, Germania nu a fost blamată niciodată pentru acele Jocuri din 1936”, a spus Bach.

Şeful CIO a opinat că organizarea JO din nou la Berlin ar putea transmite un semnal, la fel cum JO 1972 de la Munchen au prezentat o Germanie nouă şi democratică: ”Atunci în 1972, noi nu am fost acuzaţi nici pentru Jocurile din 1936. Această oportunitate ar putea apărea şi în 2036 şi nu aş vedea data ca un obstacol adevărat”.

Pentru Bach, Jocurile de la Munchen au reprezentat un punct de cotitură important pentru sportul german, au schimbat imaginea sportului în ţară şi ”au avut un impact asupra sportului şcolar şi a sportului de mare performanţă”.

După 1972, toate candidaturile germane nu au mai avut succes, cum a fost cazul Berlinului în 2000, sau au fost stopate de referendumuri în cazul Olimpiadei de iarnă Munchen 2022 şi a celei de vară Hamburg 2024.

În Germania există o dezbatere pentru o eventuală candidatură la JO 2036, iar Jocurile Europene multisport de la Munchen, care au loc în această lună, chiar pe foste arene de la JO 1974, ar putea pava calea pentru o nouă încercare.

Citeşte şi: Republicanii ameninţă cu o anchetă privind percheziţia de la Mar-a-Lago – Black News

Preşedintele Comitetului olimpic german, Thomas Weikert, a declarat pentru DPA că evenimentul de la Munchen ar putea ajuta la ”creşterea acceptării şi aprobării pentru Jocurile Olimpice” în Germania.

JO 2024 au loc la Paris, ediţia din 2028 la Los Angeles, iar JO din 2032 vor fi găzduite de Brisbane.