DISTRIBUIȚI
InsideTheGames

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a cerut Ucrainei să renunţe la ameninţările cu boicotarea Jocurilor Olimpice de vară din 2024, în cazul participării sportivilor ruşi şi belaruşi la competiţia din capitala Franţei, informează Reuters, potrivit agerpres.

Ucraina speră să-şi asigure sprijinul internaţional pe scară largă pentru interzicerea sportivilor din Rusia şi Belarus, după ce CIO a deschis uşa către posibilitatea ca aceştia să concureze sub drapel neutru la JO de la Paris.


Citeşte şi: Cine și ce i-a garantat lui Volodimir Zelenski – Black News

Sportivii din Rusia şi ţara vecină Belarus, care a susţinut Moscova în invazia declanşată în Ucraina, în urmă cu un an, au fost interzişi de atunci din competiţiile internaţionale.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut CIO să interzică Rusia de la Jocurile Olimpice, în timp ce comitetele olimpice ale statelor baltice şi nordice au anunţat că susţin Ucraina în acest demers.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Comitetului Olimpic Naţional al Ucrainei, Vadim Gutţait, văzută de Reuters, Bach susţine că afirmaţiile părţii ucrainene conform cărora autorizarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice ar promova invazia au fost „defăimătoare”.

CIO a precizat că un boicot ar reprezenta o încălcare a Cartei Olimpice, iar includerea ruşilor şi belaruşilor se bazează pe o rezoluţie a ONU împotriva discriminării în cadrul mişcării olimpice.

„Participarea sportivilor neutri cu paşaport rusesc sau belarus la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris nu a fost nici măcar discutată în termeni concreţi”, a spus Bach.

„Prin urmare, scrisoarea dumneavoastră către colegii din comitetele olimpice naţionale, federaţiile internaţionale, membrii CIO şi viitoarea gazdă a Jocurilor Olimpice, făcând presiune asupra lor în încercarea de a influenţa public luarea deciziilor lor, a fost percepută de marea majoritate a acestora drept cel puţin extrem de regretabilă”, a adăugat preşedintele forului olimpic mondial.

Acesta a subliniat, totodată, că „este responsabilitatea fiecărui comitet olimpic naţional să susţină principiile fundamentale ale Cartei Olimpice”.

CIO a anunţat, luna trecută, că sportivii din Rusia şi Belarus ar putea fi autorizaţi să-şi câştige locurile la Jocurile Olimpice prin intermediul calificărilor asiatice şi participarea ca sportivi neutri, fără drapele şi imnuri naţionale.

Citește și: Alcool și delapidare: cum a eşuat grupul Mozart, care se consideră rivalul lui Wagner în Ucraina – Black News

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a spus că este de neconceput ca sportivi ruşi să defileze ca delegaţie la JO 2024 în timp ce „bombele cad încă asupra Ucrainei”, iar „singura opţiune care ar putea fi luată în considerare” ar fi participarea individuală, ca sportivi neutri.

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris au precizat că vor respecta decizia Comitetului Internaţional Olimpic în această problemă.