DISTRIBUIȚI
Gala

Preşedintele chinez Xi Jinping a transmis „condoleanţe profunde” omologului său francez Emmanuel Macron după moartea fostului şef de stat Valéry Giscard d’Estaing, a transmis vineri televiziunea de stat, conform AFP şi agerpres.

Fostul preşedinte a fost „un om de stat francez remarcabil şi un important promotor al integrării europene”, a afirmat Xi Jinping în mesajul său, conform comentariilor transmise de postul CCTV.


Citește și: Greg Meeks este primul preşedinte de culoare al Comisiei de politică externă din Camera Reprezentanţilor

„El a iubit cultura chineză, a încurajat activ schimburile amicale şi cooperarea între China şi Franţa şi a contribuit semnificativ la dezvoltarea relaţiilor dintre cele două ţări”, a subliniat liderul forte de la Beijing.

Valéry Giscard d’Estaing s-a deplasat în China pentru prima dată în calitate de preşedinte în octombrie 1980, într-un moment în care ţara începea să se deschidă. Chinezii sunt „un popor chemat să exercite o influenţă considerabilă în lume în viitor”, a declarat el atunci la Beijing.

Această vizită a permis în special semnarea unui acord pentru construirea de către Franţa a două centrale nucleare în China (Daya Bay şi Ling Ao, în apropiere de Hong Kong).

Valéry Giscard d’Estaing a fost de asemenea unul dintre puţinii lideri occidentali care s-au deplasat în Tibet cu această ocazie, în vizită privată.

Această călătorie oficială în China a avut loc la şapte ani după cea a precedesorului său Georges Pompidou, primul preşedinte francez care s-a deplasat la Beijing, în 1973.

Citește și: Adolf Hitler a fost ales consilier muncipial în Namibia

Valéry Giscard d’Estaing, care a condus Franţa din 1974 până în 1981, a murit miercuri la vârsta de 94 de ani în urma infectării cu COVID-19, a anunţat familia sa.

După ce a părăsit Palatul Elysée, el s-a deplasat în China în mai multe rânduri.