DISTRIBUIȚI
Getty

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a mulţumit marţi omologului său Emmanuel Macron pentru „susţinerea” Franţei faţă de China, greu încercată de epidemia de pneumonie virală, a informat televiziunea chineză, citată de AFP, potrivit agerpres.

În cadrul unei convorbiri telefonice, preşedintele francez a declarat că Parisul a furnizat material medical Chinei şi este gata să-şi continue asistenţa, potrivit aceleiaşi surse.


Citește și: UE amenință giganții IT cu reguli mult mai dure

„În acest moment critic pentru China în lupta împotriva epidemiei de pneumonie cu noul coronavirus, ne împărtăşiţi din nou compasiunea şi susţinerea dvs”, a declarat preşedintele chinez.

„Aceasta reflectă pe deplin profunda prietenie între China şi Franţa (…) Vă mulţumesc pentru acest gest”, a adăugat el, în contextul în care, potrivit unui ultim bilanţ, epidemia a contaminat peste 72.000 de persoane în China, dintre care aproape 1.900 mortal.

Într-o altă convorbire telefonică cu premierul britanic Boris Johnson, Xi Jinping a dat asigurări că lupta împotriva epidemiei generează „progrese vizibile”, potrivit unor relatări ale agenţiei Xinhua.

Criza paralizează de aproape de o lună economia chineză, dar Xi Jinping i-a dat asigurări lui Emmanuel Macron că acest impact este „temporar”, potrivit canalului public CCTV.

„Sunt convins că datorită eforturilor noastre, vom putea încă să ne atingem obiectivele de dezvoltare economică şi socială stabilite pentru acest an”, a dat el asigurări.

Creşterea economică chineză a scăzut anul trecut la 6,1%, cea mai scăzută performanţă a sa de trei decenii, iar experţii se aşteaptă la un nou recul în acest an.

Citește și: Un autobuz de transport public a EXPLODAT în Columbia (VIDEO)! Șapte oameni au murit!

Potrivit televiziunii chineze, Macron a salutat „măsurile energice luate de China, precum şi înaltul grad de deschidere şi de transparenţă pe care l-a manifestat” în contextul epidemiei de coronavirus.

China a plasat de facto în carantină oraşul Wuhan pe 23 ianuarie, precum şi un total de 56 de milioane de persoane care locuiesc în regiunea epicentrului coronavirusului.

Autorităţile chineze au fost criticate pentru că au întârziat să reacţioneze la declanşarea epidemiei, în luna decembrie.