DISTRIBUIȚI
CNN.com

Preşedintele ceh Milos Zeman, cunoscut ca prorus, a fost criticat puternic vineri după ce a afirmat că ţara sa a ‘produs şi testat’ o substanţă din grupul Noviciok, folosită la otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia pe teritoriul Marii Britanii, la începutul lunii martie, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Concluzia este că Noviciok a fost produs şi testat la noi, dar în cantitate mică, şi a fost apoi distrus’, a declarat Zeman joi seară, într-un interviu televizat.


Citește și : Trump nu a cerut Pentagonului o reducere a numărului de militari americani staţionaţi în Coreea de Sud (John Bolton)

Preşedintele însărcinase la sfârşitul lui martie serviciul civil de informaţii BIS să întreprindă o anchetă în legătură cu acest agent neurotoxic, după afirmaţiile Moscovei, respinse de Praga, că Cehia s-ar afla printre ţările care au produs Noviciok.

Zeman a precizat că se sprijină de asemenea pe informaţii de la serviciul omolog militar.

‘La Kremlin, trebuie să fie cu adevărat mândri de preşedintele nostru’, a declarat vineri vicepreşedintele partidului de dreapta ODS, Martin Kupka. La rândul său, liderul mişcării de centru-dreapta STAN, Petr Gazdik, a fost de părere că Zeman ‘se comportă ca un agent activ al Kremlinului’.

Ministerul ceh al Apărării a explicat vineri că teste asupra substanţei cu numele de cod A230 au fost efectuate ‘într-un regim de securitate foarte strict’ şi se înscriau în procesul de ‘identificare şi de protecţie (împotriva substanţelor toxice) care face parte din antrenamentul unităţilor anti-chimice ale armatei cehe’.

‘Este vorba despre o micro-sinteză ce nu este considerată, conform acordurilor internaţionale, ca producţie’, a subliniat Ministerul Apărării. Potrivit acestuia, cele ‘câteva micro-grame’ de substanţă sunt ‘imediat lichidate’, fără a fi ‘vreodată izolate sau stocate’. ‘Probabilitatea de scurgere egală cu zero’, a subliniat ministerul ceh.

Citește și : Siria : Persoanele strămutate din cauza războiului riscă să nu-şi mai poată recupera casele şi terenurile

Atât BIS, cât şi Autoritatea cehă de siguranţă nucleară (SUJB) au reamintit că Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic cu numele de cod A234, ‘diferit de varianta examinată de Institutul de cercetări militare de la Brno’, a arătat Ministerul ceh de Externe.