DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele bulgar Rumen Radev a trimis la Curtea Constituţională anumite porţiuni din legea amendată a sănătăţii referitoare la coronavirus şi despre care el susţine că încalcă legea fundamentală, a anunţat joi biroul de presă al şefului statului, transmite BTA. Miercuri, Rumen Radev a promulgat respectivele amendamente, argumentând că sprijinul social şi economic pentru cetăţenii şi afacerile afectate de criză nu trebuie întrerupt, scrie agerpres.

Legea sănătăţii a fost amendată marţi, 12 mai, amendamentele propuse de guvern referindu-se la măsuri de control al epidemiei şi alte măsuri de răspuns la pandemia de COVID-19 ce intră în vigoare după încetarea stării de urgenţă, miercuri, 13 mai. De joi, starea de urgenţă instaurată de două luni din Bulgaria a fost înlocuită cu o ‘alertă epidemică’.


Citește și : Ambasadorul slovac în Belarus cere RETRAGEREA din post

Una din prevederile disputate de şeful statului este tocmai anunţarea situaţiei de alertă epidemică. Radev susţine că, pe de o parte, faptul că anunţarea acesteia de către Consiliul de miniştri contravine Constituţiei, iar pe de altă parte legea nu specifică în mod expres durata stării de alertă epidemică. Preşedintele Bulgariei mai spune că legea amendată permite restrângerea unor drepturi fundamentale fără limite de timp pentru aceste restricţii.

Radev contestă criteriile prevăzute în lege pe baza cărora responsabilii cu sănătatea publică pot stabili existenţa unui pericol imediat pentru viaţa şi sănătatea oamenilor care să necesite instituirea situaţiei de alertă epidemică. Potrivit lui Radev, această evaluare este formalizată şi redusă la o listă preliminară de constatări fără a ţine cont de modul în care afectează acest lucru vieţile şi sănătatea oamenilor. În opinia sa, formalizarea criteriilor permite un nivel nejustificat de ridicat de restrângere a drepturilor fundamentale.

Preşedintele bulgar mai explică faptul că este încălcată legea fundamentală a ţării prin lipsa cerinţei unui termen de valabilitate a ordinelor de introducere de măsuri antiepidemie ce pot fi emise de ministrul sănătăţii pe perioada situaţiei de alertă epidemică. Radev notează că astfel de măsuri antiepidemie pot restrânge o serie de drepturi constituţionale, de exemplu prin interzicerea intrării cetăţenilor străini în Bulgaria, impunerea de restricţii temporare de circulaţie în interiorul ţării, interdicţii temporare de funcţionare a unor facilităţi de importanţă publică sau a altor asemenea facilităţii ori servicii.

Citește și : Burundi se bazează pe ‘Graţia Divină’ și îi expulzează pe reprezentanții OMS

Restricţiile impuse unor astfel de drepturi esenţiale, fără o limită legală de timp, le transformă în restricţii permanente, decise la discreţia puterii executive, subliniază preşedintele bulgar.