DISTRIBUIȚI
Novinite.com

  Preşedintele bulgar Rumen Radev i-a cerut vineri partidului anti-elite „Există un astfel de popor” (ITN) să formeze guvernul, după ce a câştigat la limită alegerile parlamentare de pe 11 iulie, relatează Reuters şi BTA, potrivit agerpres.

Practic, preşedintele l-a desemnat să formeze guvernul pe parlamentarul Plamen Nikolov, în vârstă de 44 de ani, care are acum la dispoziţie şapte zile pentru a forma un guvern sau a renunţa la acest mandat.


Citește și : Fostul cardinal american Theodore McCarrick, inculpat pentru agresiune sexuală asupra unui adolescent

Partidul ITN este condus de fostul prezentator de talk show Slavi Trifonov.

Desemnarea lui Nikolov pentru postul de premier este o surpriză, potrivit BTA. De peste o săptămână existau informaţii că avocatul Peter Iliev urma să fie candidatul formaţiunii la formarea unui guvern.

„Oamenii au votat pentru voi aşteptându-se să consolidaţi frontul pentru schimbare. A venit timpul să vedem cine şi cum va realiza asta. Prea multe probleme presante s-au adunat. Bulgarii sunt nerăbdători să audă nominalizările voastre pentru posturile de miniştri în cadrul constituţional”, le-a spus preşedintele oficialilor formaţiunii după încredinţarea mandatului.

„Este o onoare şi o responsabilitate pentru mine să mă aflu aici. Voi face tot posibilul pentru a respecta termenul constituţional”, a spus Plamen Nikolov.

Citește și : Comisia Europeană cere statelor UE să ajute Lituania în gestionarea valului de mii de migranţi ilegali din Belarus

Potrivit site-urilor ITN şi al parlamentului bulgar, Plamen Nikolov s-a născut pe 29 iulie 1977 în oraşul Gorna Orahoviţa. El este un antreprenor cu 15 ani experienţă în dezvoltarea afacerilor şi managementul proiectelor.

Nikolov a absolvit universitatea din Klagenfurt, Austria, şi are un doctorat în filosofie politică şi economică la universitatea din Sofia. Noul premier bulgar desemnat este vorbitor de engleză, germană şi rusă.