DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele bulgar Rumen Radev a admonestat miercuri guvernul pentru criticile îndreptate împotriva lui, subliniind că „unii politicieni duc un război împotriva statalităţii bulgare”, relatează BTA, conform agerpres.

Şeful statului bulgar a făcut aceste remarci întrebat de un reporter despre tensiunile dintre instituţiile statului, în cadrul unei conferinţe care a marcat a 20-a aniversare a portalului de ştiri dir.bg.


Citește și : Iranul ”nu va avea niciodată arma nucleară” (Emmanuel Macron)

Partidul de guvernământ din Bulgaria, formaţiunea conservatoare GERB, şi mai ales vicepreşedintele acestuia, Ţvetan Ţvetanov, l-au acuzat în mod repetat pe Rumen Radev că încearcă să pună sub semnul întrebării calea euroatlantică aleasă de Bulgaria, notează BTA.

Preşedintele Radev a denunţat miercuri „o campanie bine pusă la punct, şi nu este prima”. „În încercarea lor de a discredita instituţia prezidenţială, aceşti oameni pun în joc orientarea europeană a Bulgariei, şi acest lucru se întâmplă în plină preşedinţie bulgară a Consiliului Uniunii Europene”, a acuzat el.

Întrebat cine sunt „aceşti oameni”, Radev a răspuns: „Cei despre care m-aţi întrebat”, menţionează BTA.

Aceştia „încearcă să privatizeze ideea europeană pentru propriile lor scopuri politice. (…) Cât de europeni sunt politicienii care permit ca numele Bulgariei să fie asociat cu corupţia, sărăcia şi injustiţia şi ca această ţară să fie înlăturată de pe harta europeană a presei libere?” – s-a indignat şeful statului, adăugând că nivelul corupţiei din Bulgaria a devenit vizibil peste Atlantic şi este menţionat şi în raportul Departamentului de Stat.

„Cum ne putem aştepta să fim primiţi în Schengen şi în zona euro când guvernul spune mereu că nu există consens în privinţa orientării europene a Bulgariei ?” – a mai spus Radev.

Preşedintele s-a referit şi la problemele presei din Bulgaria, afirmând că „adevărul se îneacă într-o mare de informaţii false (…) şi orice şarlatan poate angaja o armată de trolli semianalfabeţi pentru a discredita idei şi oameni”.

Citește și : Siria : Experții OIAC s-au deplasat într-un al doilea loc din oraşul sirian Douma, ţinta unui presupus atac chimic