DISTRIBUIȚI

Preşedintele bolivian Evo Morales a exclus sâmbătă „orice negociere politică” cu opoziţia care contestă rezultatele alegerilor prezidenţiale din 20 octombrie, precum şi orice posibilitate de organizarea a unui al doilea tur de scrutin, în pofida tensiunilor sociale existente, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

„Vreau să vă spun că aici nu sunt negocieri politice, aici se respectă Constituţia şi se respectă partidul care a câştigat ultimele alegeri”, a declarat Evo Morales, preşedintele bolivian în vârstă de 60 de ani care se află la putere din 2006.


Citește și : Trump, așteptat să facă un anunţ ‘foarte important’

Într-un discurs adresat susţinătorilor săi din Cochabamba, localitate situată în centrul Boliviei, şeful statului a cărui realegere din primul tur a devenit oficială vineri, după anunţarea rezultatelor definitive, a ţinut să răspundă declaraţiilor făcute anterior de rivalul său care a ieşit pe locul al doilea, Carlos Mesa.

Acesta a declarat că respinge rezultatele finale şi „consecinţele politice şi juridice ale acestora” care constitue o fraudă electorală şi nu respectă voinţa poporului. Politicianul înfrânt în alegeri continuă să solicite organizarea unui al doilea tur de scrutin, solicitare care se bucură de sprijinul UE, SUA, Columbiei, Argentinei şi Organizaţiei Statelor Americane (OSA).

Carlos Mesa a promis că protestele declanşate în seara zilei de 20 octombrie se vor intensifica începând de luni.

„Hai să facem un audit vot cu vot”, a propus Morales în cadrul unei eveniment cu caracter militar difuzat de televiziunea de stat. „Mă voi alătura (auditului). Dacă sunt fraude, a doua zi vom convoca un al doilea tur” de scrutin, a adăugat el. Dar mai târziu, la Cochabamba, Morales a declarat că grupul umbrelă care asigura baza sprijinului său la nivel social, Conalcam (coaliţie de grupări indigene şi sindicate muncitoreşti), i-a promis că îşi va trimite susţinătorii să blocheze oraşele care au organizat greve în semn de protest faţă de realegerea sa.

„Exista un plan” a spus Morales după întâlnirea cu comitetul local al Conalcam din Cochabamba.”Dacă vor greve, nicio problemă. Ne vom alătura lor prin asedierea oraşelor. Să vedem dacă vor face faţă”a susţinut Morales înveselind mulţimea adunată în sprijinul său.

În spatele baricadelor ridicate în intersecţii, mii de oameni au continuat să umple sâmbătă străzile marilor oraşe întrerupând traficul şi fluturând steaguri.

Citește și : Liderul unei grupări jihadiste a fost ucis

În capitală şi la Santa Cruz, capitala economica a ţării şi bastion al opoziţiei devenit centrul nervos al tuturor protestelor, bolivienii au invadat supermarketurile, care au program redus ca urmare a declanşării grevelor miercuri, pentru a se aproviziona.

Evo Morales a invitat OSA să realizeze un audit al alegerilor recent desfăşurate, propunere care a fost acceptată. Nu se cunosc însă datele şi nici condiţiile de desfăşurare a acestui audit, la o săptămână de la închiderea secţiilor de votare.

Între luni şi miercuri, protestatarii au dat foc la cinci tribunale electorale departamentale.