DISTRIBUIȚI

Preşedintele bolivian, Evo Morales, a acuzat joi CIA că l-a „persecutat, torturat şi asasinat” pe Ernesto „Che” Guevara, în 1967 în Bolivia, în prima din cele cinci zile de manifestări în memoria fostului luptător de gherilă, la 50 de ani după moartea acestuia, transmite AFP, potrivit agerpres.ro

„Povestea este clară. CIA l-a persecutat, torturat şi asasinat” pe Che Guevara. Forţele armate au acţionat, subordonate Statelor Unite la decizia (preşedintelui din acea perioadă, Rene) Barrientos”, a scris pe Twitter preşedintele socialist.


Revoluţionarul argentinian a fost prins la 9 octombrie 1967 de armata din Bolivia, unde sosise cu 11 luni mai devreme împreună cu circa 50 de luptători de gherilă. A doua zi, el a fost executat de un soldat bolivian, la ordinele superiorilor săi.

Citește și: ‘Poltergeist’ există într-o școală veche din Irlanda. Imaginile par rupte din filmele de groază – VIDEO

În Bolivia au început joi ceremoniile în memoria lui Che Guevara, prevăzute până luni, 9 octombrie, care includ evenimente culturale, politice şi gastronomice în localitatea Vallegrande (sud-est), unde au fost găsite resturile revoluţionarului.

Potrivit preşedintelui Evo Morales, principala ceremonie va avea loc la 9 octombrie, în Vallegrande. Vor fi prezenţi vicepreşedinţii cubanez şi venezuelean, „cei patru copii ai lui ‘Che’ şi unii dintre fraţii lui”, precum şi reprezentanţi ai unor organizaţii sociale din Argentina şi Peru, a adăugat şeful statului bolivian.