DISTRIBUIȚI
Photolure

Preşedintele armean a refuzat din nou marţi să semneze ordinul premierului Nikol Paşinian de demitere a şefului armatei, amplificând confruntarea dintre cei doi lideri, relatează AFP, potrivit agerpres

Biroul preşedinţiei a indicat că Armen Sarkissian ”nu a semnat decretul premierului” de demitere a generalului Onik Gasparian, şef de Stat-Major, acuzat de tentativă de lovitură de stat de către premierul Paşinian.


Citește și : O jurnalistă din Belarus a fost condamnată la închisoare

Conform Constituţiei armene, însă, decretul prim-ministrului va intra automat în vigoare în trei zile.

Armen Sarkissian, în vârstă de 67 de ani, a refuzat deja să semneze acest ordin sâmbătă, în timp ce Armenia se confruntă cu o criză politică de la înfrângerea în Azerbaidjan în războiul pentru controlul Nagorno-Karabah în toamna anului 2020.

Criza a luat amploare joia trecută, după ce Statul Major a cerut demisia lui Paşinian, care a denunţat o tentativă de puci şi a ordonat demiterea şefului armatei, Onik Gasparian.

Opoziţia a profitat de aceste evenimente pentru a organiza demonstraţii care cer demiterea lui Nikol Paşinian.

Armen Sarkissian a fost ales preşedinte în martie 2018 cu sprijinul partidului de guvernământ de atunci, care a fost apoi demis de o revoluţie condusă de Nikol Paşinian. Rolul său este în mare parte ceremonial, dar, de la sfârşitul războiului din Nagorno Karabah, el a luat poziţie în mod constant împotriva lui Nikol Paşinian şi a cerut plecarea acestuia.

Citește și : Germania vrea să prelungească izolarea impusă

Armenia traversează o criză politică de când Paşinian a acceptat în noiembrie, sub constrângere, acordul de pace propus de Moscova, parafând astfel o înfrângere umilitoare în faţa Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah.

Preşedintele Armeniei, Armen Sarkissian, a refuzat să semneze ordinul prim-ministrului Nikol Paşinian de demitere a şefului armatei, agravând astfel şi mai mult criza politică din ţară, unde mii de persoane au manifestat sâmbătă din nou.