DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele algerian Abdelmadjid Tebboune a graţiat miercuri 5.037 de deţinuţi, un gest de clemenţă de care nu beneficiază însă persoanele încarcerate pentru fapte legate de mişcarea de contestare antiregim (‘Hirak’), ale căror procese nu au început încă, transmite AFP, potrivit agerpres.

Decretul îi vizează pe deţinuţii condamnaţi definitiv care mai au de executat mai puţin de 18 luni din pedeapsă, a transmis preşedinţia, într-un comunicat citat de agenţia oficială APS.


Citește și : Erdogan: Turcia va lua măsuri suplimentare dacă nu se respectă ‘carantina voluntară’

‘Reducerea totală sau parţială a pedepsei este de 24 de luni pentru deţinuţii, condamnaţi definitiv, a căror vârstă este egală cu sau depăşeşte 60 de ani la data semnării decretului’, menţionează comunicatul.

Preşedintele Tebboune graţiase deja în februarie, în două etape, aproape 10.000 de condamnaţi.

De măsurile de graţiere nu beneficiază nici de această dată ‘indivizii condamnaţi de jurisdicţiile militare, indivizii condamnaţi pentru infracţiuni teroriste, trădare, spionaj, masacru, trafic de droguri, paricid, otrăvire’, viol asupra unui minor, toate infracţiunile de corupţie.

Decretul nu are în vedere nici persoanele încarcerate pentru fapte legate de ‘Hirak’, mişcarea de contestare care zguduie puterea de peste un an, dat fiind că majoritatea nu au fost încă judecate.

‘Această măsură (de graţiere) este binevenită, deşi noi am pledat pentru eliberarea deţinuţilor de opinie în aceste timpuri de pandemie pentru a evita o catastrofă în mediul carceral’, a declarat pentru AFP Said Salhi, vicepreşedinte al Ligii algeriene pentru apărarea drepturilor omului (LADDH).

Citește și : Măsurile de distanţare socială din Marea Britanie par să dea rezultate (studiu preliminar)

El a pledat ca decretul prezidenţial să fie ‘extins la aceşti deţinuţi (ai ‘Hirak’), chiar dacă majoritatea sunt încă în detenţie provizorie şi nu au epuizat deocamdată căile de recurs’.

Potrivit Comitetului naţional pentru eliberarea deţinuţilor (CNLD), 44 de persoane sunt încarcerate în prezent, dintre care 25 la Alger, în urma mişcării de contestare populară.