DISTRIBUIȚI

Preşedintele ales al Columbiei Gustavo Petro, care a câştigat duminică alegerile prezidenţiale, şi preşedintele venezuelean Nicolas Maduro au discutat despre restabilirea de relaţii normale la graniţa dintre cele două ţări, au declarat miercuri ambii lideri, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Relaţiile dintre Columbia şi ţara vecină au fost tensionate în timpul mandatului de patru ani al preşedintelui columbian în exerciţiu Ivan Duque, care acuză guvernul lui Maduro de adăpostire a infractorilor, ceea ce conducerea socialistă de la Caracas neagă.


Citește și :  Majoritatea cetăţenilor UE doresc un proces mai rapid de aderare pentru ţările candidate

Graniţa a fost parţial închisă în ultimii ani şi este în prezent în mare parte deschisă doar pentru traficul pietonal, în contextul unor tensiuni bilaterale şi cel legat de Covid.

”Am discutat despre disponibilitatea de a restabili normalitatea la graniţe”, a spus Maduro într-un mesaj pe Twitter, la câteva ore după ce Gustavo Petro a anunţat într-un mesaj acelaşi lucru.

Citește și : O dronă lansată de ucraineni S-A PRĂBUŞIT peste o rafinărie din Rusia – VIDEO

Restabilirea relaţiilor cu Venezuela a fost una dintre propunerile cheie de politică externă în timpul campaniei prezidenţiale a preşedintelui ales al Columbiei.

Gustavo Petro, în vârstă de 62 de ani, a devenit duminică primul preşedinte de stânga din istoria Columbiei, cu 50,44% din voturi. Adversarul său, omul de afaceri Rodolfo Hernandez, şi-a recunoscut imediat înfrângerea, deschizând calea unei alternanţe paşnice în această ţară guvernată de peste 200 de ani de aceleaşi elite conservatoare şi liberale.