DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a cerut marţi „clarificări” SUA după ce omologul său american Donald Trump a declarat că ar putea câştiga foarte uşor războiul din Afganistan, dar că nu vrea „să ucidă 10 milioane de persoane”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Liderul american a făcut mai multe declaraţii surprinzătoare luni la Casa Albă, unde l-a primit pe premierul pakistanez Imran Khan.


Citeşte şi: Un avion militar rus a violat spaţiul aerian al Coreei de Sud

„Dacă aş fi vrut să câştig războiul, Afganistanul ar fi dispărut de pe suprafaţa pământului”, a afirmat Donald Trump. „S-ar fi terminat literalmente în zece zile. Dar pur şi simplu nu vreau să ucid zece milioane de persoane”, a adăugat el.

Comentariile sale au provocat furie şi indignare în Afganistan, unde populaţia traumatizată de decenii de conflict se îngrijorează din cauza unei retrageri precipitate a forţelor americane şi se teme că aceasta ar putea duce la revenirea la putere a talibanilor, respectiv la un nou război civil.

„Guvernul Republicii islamice Afganistan cere clarificări privind declaraţiile preşedintelui american”, a anunţat biroul preşedintelui Ghani într-un comunicat.

Trump a mai declarat că Pakistanul va ajuta SUA „să se retragă” din Afganistan şi că există un „enorm potenţial” în relaţiile între Washington şi Islamabad.

Kabulul şi Washingtonul reproşează totuşi de mult timp Pakistanului că a alimentat conflictul afgan susţinându-i pe talibani. În ianuarie 2018, Donald Trump a acuzat Islamabadul că „îi adăposteşte pe teroriştii pe care îi alungăm din Afganistan”.

Influenţa Pakistanului asupra insurgenţilor, înlăturaţi la putere în 2001 de o coaliţie internaţională condusă de SUA, este totuşi percepută drept un element esenţial pentru a pune capăt în curând celor 18 ani de prezenţă americană în Afganistan.

„Chiar dacă guvernul afgan susţine eforturile SUA pentru a asigura pacea în Afganistan, el subliniază că şefii de stat străini nu pot determina soarta Afganistanului în absenţa liderilor afgani”, a subliniat biroul lui Ashraf Ghani.

Preşedintele afgan este deranjat de faptul că este ţinut departe de convorbirile de pace care au loc de un an între SUA şi talibani.

Citeşte şi: Pană de curent majoră în Venezuela: Autorităţile denunţă un ‘atac electromagnetic’

Numeroşi afgani au reacţionat la afirmaţiile lui Donald Trump pe reţelele sociale.

„Mă simt şocat, ameninţat şi umilit. Am avut încredere în americani (…) şi acum preşedintele Trump ne ameninţă cu genocidul!”, a scris un internaut pe Facebook.

Trimisul american pentru pace în Afganistan, Zalmay Khalilzad, a ajuns marţi la Kabul înainte de o a opta serie de discuţii cu talibanii. Acestea ar urma să înceapă la Doha în zilele următoare.