DISTRIBUIȚI
Twitter

Afganistanul se îndreaptă spre trei zile binevenite de încetare a luptelor cu ocazia Eid el-Fitr, sărbătoarea marcând sfârşitul Ramadanului care începe duminică, după ce talibanii au anunţat sâmbătă un armistiţiu acceptat imediat de preşedintele Ashraf Ghani, comentează AFP, potrivit agerpres.

Talibanii, care şi-au înmulţit în ultimele săptămâni atacurile sângeroase împotriva forţelor afgane, au creat o surpriză decretând unilateral încetarea luptelor astfel încât concetăţenii lor „să poată sărbători în pace şi bunăstare” sărbătoarea Eid el-Fitr, potrivit unui comunicat transmis de unul din purtătorii lor de cuvânt.


Citește și : Reglare de conturi între narcotraficanţii mexicani: Cadavrele a 12 bărbaţi au fost găsite într-o camionetă

Conducerea insurgenţilor a ordonat combatanţilor din subordine „să ia măsuri speciale pentru securitatea compatrioţilor lor şi să nu lanseze operaţiuni ofensive contra inamicului”. Aceştia se vor putea apăra însă dacă sunt atacaţi, a adăugat textul.

Este pentru prima dată când talibanii lansează un apel la depunerea armelor de când o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite i-a alungat de la putere la sfârşitul lui 2001.

Preşedintele Ashraf Ghani s-a grăbit să accepte oferta lor. „În calitate de comandant-şef, am indicat ANDSF (forţelor naţionale de apărare şi securitate) să respecte acest armistiţiu de trei zile şi să nu se apere decât în cazul unui atac”, a răspuns el imediat pe Twitter.

Citește și : Atenţie, turişti! Meduzele otrăvitoare AU INVADAT coastele cipriote

Ashraf Ghani a propus la sfârşitul lui aprilie o încetare a focului cu ocazia Ramadanului, propoziţie respinsă de talibani care au calificat-o „nici raţională, nici convingătoare”.