DISTRIBUIȚI
Afghan women football players pose during a practice ahead of the South Asia Football Federation (SAFF) women's football championship at the Sports Complex in Islamabad on November 10, 2014. Pakistan hosts the third SAFF women's football championship this week, with organisers promising tight security after a recent spate of terror attacks. AFP PHOTO/Farooq NAEEM

Preşedintele afgan, Ashraf Ghani, s-a declarat şocat marţi de acuzaţiile de violenţe sexuale împotriva echipei naţionale de fotbal feminin şi a cerut justiţiei din ţara sa să ancheteze acest caz, relatează AFP, potrivit agerpres.

Sâmbătă, Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) a indicat că ”examinează” aceste acuzaţii dezvăluite în ajun într-un articol al cotidianului britanic The Guardian.


Citeşte şi: Victoria ‘vestelor galbene’: Macron suspendă creşterea preţurilor la carburanți

Khalida Popal, fost căpitan al selecţionatei naţionale care a fugit din ţară în 2016, a declarat că ea a strâns mărturii referitoare la violenţe sexuale, ameninţări cu moartea şi violuri care ar fi avut loc îndeosebi în localurile Federaţiei Afgane de Fotbal (AFF), implicându-l pe preşedintele său, precum şi în cursul unei adunări în Iordania.

”Este şocant pentru toţi afganii. Orice formă de abatere împotriva atleţilor – bărbaţi sau femei – este inacceptabilă. Nu tolerez nici o violenţă sexuală”, a declarat Ghani într-un comunicat. ”Cer Procurorului general să întreprindă o anchetă aprofundată, în conformitate cu codurile noastre juridice”, a adăugat el, cerând ”introducerea unui cadru legal pentru a se evita astfel de incidente în federaţiile sportive afgane”.

Citeşte şi: Rusia ÎNCHIDE o zonă din Marea Neagră pentru manevre militare

Procurorul general al Afganistanului, Farid Hamidi, a indicat că ”a însărcinat o echipă să deschidă o anchetă în acest caz”. El şi-a exprimat speranţa că ”va finaliza anchetele până la sfârşitul săptămânii şi va face publice concluziile preliminare”.

Luni, preşedintele Comitetului olimpic afgan, Hafizullah Wali Rahimi, a declarat pentru media locale că ”au existat întotdeauna abuzuri din partea unor conducători ai federaţiei, a unor antrenori sau sportivi”. ”Am primit plângeri în trecut. Aceste fapte sunt de netăgăduit”, a mai spus el.