DISTRIBUIȚI
Twitter

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a declarat sâmbătă că va transfera puterea unei noi administraţii doar în urma unor alegeri, transmite dpa, potrivit agerpres

„Transferul de putere prin intermediul alegerilor este un principiu nenegociabil pentru noi. Suntem gata să discutăm despre organizarea de alegeri libere şi transparente la nivel naţional cu girul comunităţii internaţionale. Putem discuta şi despre o dată şi să ajungem la o concluzie”, a apreciat şeful statului afgan în timpul discursului susţinut la ceremonia de deschidere a noii sesiuni legislative.


Citește și : Călătoriile neesenţiale în străinătate, interzise până la 18 aprilie în Belgia

Comentariile lui Ghani survin la câteva zile după ce au apărut informaţii conform cărora trimisul special al SUA pentru reconcilierea Afganistanului, Zalmay Khalilzad, ar fi sugerat un nou format pentru viitorul politic al ţării în timpul vizitei sale de trei zile în Kabul, de săptămâna aceasta.

Preşedintele afgan a subliniat că ceea ce va determina viitorul ţării este mai degrabă Constituţia afgană, decât planurile altor oameni. Totuşi, Ghani a afirmat că administraţia sa înţelege oportunitatea fără precedent pentru pace în această ţară care a avut de suferit de pe urma a 42 de ani de război.

Citește și : Legea electorală promovată de China este ‘un atac direct’ la adresa autonomiei Hong Kong-ului (Washington)

Ghani le-a cerut talibanilor să pună capăt violenţelor şi să permită ca negocierile de pace să aibă succes. La rândul lor, liderii talibani au declarat că, dacă Ghani demisionează şi permite venirea la putere a unui nou guvern, ei ar accepta un acord de încetare a focului.