DISTRIBUIȚI
Jurnal.md

Preşedintei fundaţiei „Open Dialog”, cu sediul la Varşovia, ucraineanca Liudmila Kozlovska, i s-a interzis şederea în Polonia şi în întreaga zonă Schengen, a declarat ea joi mai multor mass-media, relatează AFP, scrie agerpres.

Ea a spus că vede această decizie ca fiind motivată politic, adăugând că a fost supusă presiunilor de către cercuri apropiate puterii din Polonia, din cauza activităţii soţului ei polonez, Bartosz Kramek, un activist angajat în diferite acţiuni ale opoziţiei împotriva guvernului conservator.


Citește și : Rusia examinează luarea unor măsuri ca răspuns la sancţiunile SUA asupra Phenianului (Interfax)

Liudmila Kozlovska a sosit luni seara la Bruxelles, unde organizaţia sa, care se ocupă de cazurile unor deţinuţi politici din Rusia, Republica Moldova şi Kazahstan, are de asemenea un birou.

La aeroport, poliţiştii de frontieră belgieni i-au spus că se află înscrisă, la cererea autorităţilor poloneze, pe o listă cu persoane care trebuie expulzate din zona Schengen, şi că numele ei este asociat cu „nivelul de alertă maximă” în Sistemul Informatic Schengen (SIS). Ea a fost îmbarcată într-un avion cu destinaţia Kiev.

Autorităţile poloneze, între care şi Oficiul pentru străini, competent în această chestiune, au refuzat să confirme măsura luată împotriva dnei Kozlovska şi să precizeze motivele acesteia.

„Sunt la Kiev acum. Este imposibil să merg în ţări care fac parte din SIS. Chiar şi vizele mele americană şi britanică riscă să fie anulate sau au fost deja anulate, deoarece eu sunt considerată de Polonia drept ‘alertă maximă’, ca o persoană deosebit de periculoasă. Fără nicio explicaţie”, a declarat Liudmila Kozlovska unui jurnalist AFP la Kiev.

Citește și : Ayatollah Ali Khamenei admite că a făcut o greșeală în negocierile privind Acordul Nuclear semnat în 2015