DISTRIBUIȚI

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a cerut joi obţinerea de progrese în relaţiile cu China şi începerea dialogului cu insula care se autoguvernează, informează dpa, potrivit agerpres.

Preşedintele Xi Jinping şi-a consolidat miercuri poziţia, devenind unul dintre cei mai puternici lideri chinezi din ultimele decenii, după ce Partidul Comunist, la putere, a anunţat că el a obţinut un al doilea mandat de cinci ani şi a prezentat noi oficiali de rang înalt.


Într-o conferinţă la Taipei marcând a 30-a aniversare a schimburilor între cele două maluri ale Strâmtorii, Tsai a declarat că partidul chinez de guvernământ a intrat într-o nouă eră.

Citeşte şi: Expansiunea NATO în Europa provoacă o iritare virulentă a Moscovei

Tsai a adăugat că de la învestirea sa, pe 20 mai anul trecut, ea a chemat partidele de guvernământ de pe ambele maluri ale Strâmtorii Taiwan să poarte dialoguri pentru a contribui la bunăstarea populaţiei.

„În acest moment, este exact o ocazie de schimbare”, a notat Tsai.

Liderii de pe ambele maluri ar trebui să caute să obţină progrese pentru a pune capăt ostilităţilor şi temerilor de război, a adăugat ea.

În iunie 2016, la o lună după ce Partidul Democrat-Progresist pro-independenţă al lui Tsai a ajuns la putere în Taiwan şi a refuzat să aprobe aşa-numitul principiu al unei singure Chine, Beijingul a oprit toată comunicarea cu insula.