DISTRIBUIȚI
geworld.ge

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a cerut miercuri Uniunii Europene ”o formulă politică” ce ar traduce în termeni politici, economici şi instituţionali voinţa acestei ţări de a se integra în UE, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.  

Într-un interviu acordat postului francez de televiziune BFMTV, ea a recunoscut că ideea ca Georgia să devină membră a UE ”de azi pe mâine” nu este realistă, dar a apreciat că europenii ar putea ”face un gest politic”.


Citește și: Doi jurnalişti danezi au fost răniţi în războiul din Ucraina

Aşa cum au ştiut să se unească în răspunsul faţă de invaziei Rusiei în Ucraina, europenii ar putea ”găsi formula politică menită să traducă vorbele Ursulei von der Leyen”, preşedinta Comisiei Europene, care duminică a spus că Ucraina este ”unul dintre ai noştri şi îi dorim cu noi”, a precizat Salome Zurabişvili, potrivit căreia declaraţia şefei CE trebuie să se concretizeze pe teren politic, economic şi instituţional.

Preşedinta Georgiei a mai spus că ţara sa va înainta ”foarte rapid” cererea de aderare la UE.

În urma războiului cu Rusia din 2008, Georgia a pierdut controlul asupra provinciilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud.

Citește și : Serbia este supusă unor presiuni uriaşe legat de criza din Ucraina

Cât despre evoluţia conflictului armat dintre Rusia şi Ucraina, preşedinta Georgiei crede că preşedintele rus Vladimir Putin nu va renunţa, aşadar în opinia sa ”războiul va continua”.