DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedinta estoniană Kersti Kaljulaid s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin joi la Moscova, cu ocazia uneia dintre rarele vizite ale unui conducător din ţările baltice în Rusia, ţară care întreţine cu Estonia, la fel ca şi cu vecinele sale – Letonia şi Lituania – relaţii dificile, potrivit AFP, transmite și agerpres.

„Suntem încântaţi să vă vedem!”, a exclamat preşedintele rus în debutul întâlnirii, adăugând că „absenţa contactelor între responsabili, organisme oficiale ale ţărilor vecine este o situaţie anormală”.


Citește și: Tragedie rutieră în Madeira: 29 de turiști au murit în autocar! – VIDEO

„Avem în mod obiectiv interese comune legate de Marea Baltică, există probleme ecologice, de securitate şi de transport”, a continuat el.

Kersti Kaljulaid a declarat, la rândul său, că „între vecini trebuie să se stea de vorbă, chiar când avem dezacorduri”.

„Este timpul să reînnoim programul de cooperare între Uniunea Europeană şi Rusia”, a adăugat ea, apreciind că „este momentul potrivit pentru a ne întâlni”.

Vizita preşedintei Kersti Kaljulaid la Moscova este prilejuită de inaugurarea Ambasadei Estoniei în Rusia, care s-a redeschis după lucrări de reabilitare.

Aceasta este prima vizită la Moscova a unui lider baltic după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, denunţată cu forţă de către cele trei ţări baltice, care susţin că se tem ca Rusia să nu le rezerve aceeaşi soartă în viitor.

Citește și: Ancheta lui Mueller nu a găsit nicio coordonare între Trump și Rusia

Ultima vizită în Rusia a unui lider estonian datează din 2011, când Toomas Hendrick Ilves s-a întâlnit la Sankt-Petersburg cu Dmitri Medvedev. Vladimir Putin nu s-a mai întâlnit cu vreun şef de stat baltic din 2010. El era atunci prim-ministru.

Relaţiile între Moscova şi cele trei ţări baltice, unde trăieşte – în special în Letonia şi în Estonia – o puternică minoritate rusă, sunt delicate de la declararea independenţei acestora după mai mult de 40 de ani de ocupaţie sovietică şi aderarea lor la UE şi NATO în 2004.

Rusia şi-a înmulţit în ultimii ani exerciţiile militare în apropiere de frontiera sa cu ţările baltice. Drept răspuns, acestea au cerut o întărire a prezenţei NATO, care dispune deja de batalioane în Letonia şi Estonia.