DISTRIBUIȚI

Presa turcă a publicat luni noi informaţii care-l implică pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman (MBS) în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, relatări ce vin cu o zi înaintea unor dezvăluiri promise de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit unui articol apărut în cotidianul turc Yeni Safak şi intitulat ‘Se strânge laţul în jurul prinţului moştenitor’, bărbatul prezentat drept şef al unui comando saudit, alcătuit din 15 agenţi trimişi la Istanbul pentru a-l ucide pe ziarist, a fost după ‘asasinat’ în contact direct cu biroul lui Mohammed bin Salman, telefonându-i de patru ori şefului acestui birou, Bader Al-Asaker, un alt apel fiind înregistrat către ‘un număr american’ ce ar putea fi acela al lui Khaled bin Salman, fratele prinţului moştenitor şi ambasador în SUA.


Citeşte şi: Cutremur extrem de puternic în Canada

Şeful acelui comando ar fi Maher Abdulaziz Mutreb, un apropiat al prinţului moştenitor saudit, el fiind văzut în imaginile de pe camerele de supraveghere venind la consulatul saudit şi apoi la reşedinţa consulului pe 2 octombrie, ziua dispariţiei jurnalistului.

Potrivit cotidianului Hurriyet, imediat ce a intrat în consulat, Jamal Khashoggi a fost condus în biroul consulului, unde a fost ‘strangulat’ de către agenţii saudiţi, totul durând 7-8 minute. Ulterior, conform aceleiaşi publicaţii, corpul jurnalistului a fost ‘tăiat în 15 bucăţi’ de către un medic legist membru al comandoului saudit, corpul dezmembrat fiind apoi scos din consulat şi dus într-un loc necunoscut din Istanbul.

Citeşte şi: Măsurile militare pe care Rusia le-ar putea lua în cazul în care SUA rup Tratatul INF

După negări constante, ministrul saudit de externe Adel al-Jubeir a recunoscut duminică uciderea jurnalistului, dar a făcut referire la o ‘operaţiune neautorizată’ de autorităţile de la Riad. Însă declaraţiile pline de contradicţii ale saudiţilor nu fac decât să amplifice scepticismul. A fost anunţată la Riad şi demiterea unor responsabili din serviciile secrete saudite şi arestarea unor ‘suspecţi’, dar acestea sunt văzute mai degrabă ca o încercare de a căuta ţapi ispăşitori pentru a-l absolvi de responsabilitate pe Mohammed bin Salman.