DISTRIBUIȚI
Sputnik

Presa rusă este joi în stare de şoc după masacrul comis la un liceu tehnic din Kerci, Crimeea, unde un elev a ucis 19 persoane, după care s-a sinucis, şi califică tragedia drept un „Columbine rus”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Mai multe mass-media fac o paralelă cu acel măcel care a avut loc în 1999 într-un liceu din SUA şi care s-a soldat cu 13 morţi, în condiţiile în care fotografii cu presupusul autor din Kerci difuzate miercuri pe internet îl arată pe acesta purtând o ţinută similară celei a lui Eric Harris, unul dintre autorii masacrului de la liceul din Columbine, statul american Colorado.


Citeşte şi: Republica Moldova a semnat cu Turcia cinci noi acorduri bilaterale

Cotidianul rus Kommersant evocă „o crimă fără precedent pentru Rusia”, unde un masacru de asemenea amploare care să aibă loc într-o şcoală, cu utilizarea unei arme de foc şi de încărcături explozive, nu s-a mai întâmplat până acum.

Ucigaşul, identificat drept Vladislav Rosliakov, 18 ani, „se deplasa dintr-o sală de cursuri în alta şi, precum un combatant experimentat al forţelor speciale, arunca întâi o grenadă artizanală, apoi intra şi deschidea focul asupra oamenilor”, subliniază cotidianul.

Kommersant precizează că tânărul „a crescut într-o familie destul de săracă”: tatăl lui, cu handicap, nu locuia cu mama băiatului. Femeia lucrează într-o clinică şi este membră a Martorilor lui Iehova, organizaţie considerată „extremistă” şi interzisă în Rusia.

Citeşte şi: Apar noi detalii năucitoare în cazul Khashoggi. Unul dintre călăi a studiat medicină legală în Australia

„Atacul pune sub semnul întrebării capacitatea statului de a asigura securitatea în Crimeea, o nouă regiune” pentru Rusia, care a anexat peninsula ucraineană în 2014, notează la rândul său cotidianul Vedomosti.

„Nimeni nu poate garanta că aceasta nu se va întâmpla din nou”, atenţionează cotidianul Izvestia, dezvăluind că „nu există nici acum în Rusia un serviciu psihologic de calitate în mediul şcolar, nici un sistem de centre de ajutor familial în caz de criză sau un organism federal însărcinat cu securitatea instituţiilor de învăţământ”.