DISTRIBUIȚI
Financial Times

Presa rusă o pune la colţ joi pe şefa guvernului britanic Theresa May, pe care o acuză că a ‘otrăvit’ relaţiile cu Moscova, după anunţul Londrei privind instituirea unei serii de sancţiuni împotriva Rusiei ca represalii la otrăvirea unui fost spion la Salisbury, în sud-vestul Angliei, informează France Presse, potrivit agerpres.

‘Theresa May a otrăvit relaţiile între Moscova şi Londra’, titrează cotidianul Nezavisimaia Gazeta, în timp ce oficiosul Rossiiskaia gazeta denunţă o ‘reacţie neurotoxică’ a şefei guvernului britanic, care a ales ‘calea confruntării cu Moscova’.


Citeşte şi: 139 de persoane condamnate pe nedrept, declarate nevinovate în 2017 (SUA)

‘Criza în relaţiile dintre Moscova şi Londra a atins un nou nivel’, constată la rândul său cotidianul economic Kommersant, potrivit căruia autorităţile britanice ‘caută răspunsuri toxice’ la otrăvirea fostului spion rus.

‘Theresa May a încercat să acuze Rusia de toate relele în discursul său în faţa parlamentului’ (miercuri), susţine tabloidul Komsomolskaia pravda.

Potrivit semioficiosului Izvestia, Rusia va ‘răspunde cel puţin într-o manieră simetrică la expulzarea celor 23 de diplomaţi ruşi’. ‘Dar reacţia rusă ar putea fi şi mai globală’, afirmă ziarul, citând surse diplomatice. ‘Pregătiţi-vă de răspuns!’, avertizează publicaţia.

Cotidianul popular Moskovski Komsomoleţ anticipează ‘o lungă perioadă de îngheţ’ în relaţiile ruso-britanice, dar ‘Rusia se poate descurca cu toate acestea cu capul sus’.

Citeşte şi: Tragedie în marina SUA – 2 militari morţi după ce un avion Super Hornet s-a prăbuşit în timpul unui zbor de antrenament

Theresa May a anunţat miercuri o serie de sancţiuni împotriva Rusiei, între care expulzarea a 23 de diplomaţi şi îngheţarea relaţiilor bilaterale la cel mai înalt nivel, atribuind Moscovei responsabilitatea pentru otrăvirea – pe teritoriu britanic – a fostului spion Serghei Skripal (66 de ani) şi a fiicei sale Iulia (33 de ani) cu un agent neurotoxic de uz militar din categoria ‘Noviciok’.

Diplomaţia rusă a calificat aceste sancţiuni drept o ‘provocare brutală fără precedent’, potrivit AFP.