DISTRIBUIȚI
China Times

Mass-media nord-coreene au îndreptat din nou miercuri tirul criticilor asupra lui Donald Trump, pe motiv că preşedintele american ar fi proferat insulte la adresa liderului Coreii de Nord, Kim Jong-Un, relatează France Presse, conform agerpres.

Într-un editorial, ziarul nord-coreean Rodong Sinmun îl atacă cu furie pe preşedintele american, care a evocat săptămâna trecută în faţa Adunării Naţionale (parlamentul) de la Seul o ‘dictatură crudă’ în Coreea de Nord, afirmând că acesta merită pedeapsa cu moartea şi acuzându-l de laşitate pentru că a renunţat să meargă la frontiera intercoreeană ( Zona Demilitarizată /DMZ/).


Trump a efectuat o vizită în Coreea de Sud în cadrul turneului său maraton în Asia, care a vizat în mare măsură stimularea puterilor regionale pentru a creşte presiunea împotriva programelor nuclear şi balistic ale regimului de la Phenian.

‘Cea mai gravă crimă pentru care nu poate fi niciodată iertat este că a îndrăznit să submineze demnitatea liderului suprem (nord-coreean) într-un mod nociv’, scrie ziarul.

‘El trebuie să ştie că este doar un criminal hidos condamnat la moarte de poporul coreean’, conform aceluiaşi organ de presă de la Phenian.

Citeşte şi: The Washington Post a calculat de câte ori minte Donald Trump în fiecare zi

De la sosirea sa la Casa Albă, Donald Trump s-a angajat într-o escaladare verbală cu Kim Jong-Un, cu schimburi de insulte personale şi ameninţări cu lovituri militare.

La sfârşitul turneului său asiatic, la Hanoi, preşedintele american a formulat remarci provocatoare la adresa liderului nord-coreean privind greutatea şi înălţimea sa. ‘De ce Kim Jong-Un m-ar insulta numindu-mă ‘bătrân’, în condiţiile în care eu nu-l voi trata NICIODATĂ ca pe un ‘pitic gras’?’, declarase Trump pe Twitter.

Membrii dinastiei Kim beneficiază în Coreea de Nord de un statut aproape divin. În trecut, Phenianul a demonstrat o susceptibilitate extremă faţă de afirmaţiile care pot fi percepute ca derizorii sau lipsite de respect faţă de conducătorii regimului.

De asemenea, ziarul nord-coreean evocă miercuri vizita anulată a lui Trump în zona demilitarizată (DMZ) ce divizează peninsula. În cadrul vizitei sale la Seul, preşedintele american a încercat să meargă în această zonă extrem de militarizată, dar elicopterul său a trebuit să se întoarcă din cauza vremii nefavorabile.

‘Nu a fost vremea’ la mijloc, menţionează Rodong Sinmun în editorialul său. ‘A fost pur şi simplu prea speriat să dea ochii cu trupele noastre.’