DISTRIBUIȚI
FILE - In this Dec. 23, 2015 file photo, Japan's Emperor Akihito waves to well-wishers as he appears on the balcony of the Imperial Palace to mark his 82nd birthday in Tokyo. Japanese emperor, in rare TV address aired on Monday, Aug. 8, 2016, says he is concerned about his ability to fulfill duties fully. (AP Photo/Eugene Hoshiko)

Împăratul Japoniei, Akihito, în vârstă în prezent de 83 de ani, va abdica la 31 martie 2019, afirmă vineri cotidianul Asahi Shimbun, citând surse guvernamentale, aceasta fiind pentru prima oară când un împărat ar abdica în Japonia în ultimii peste 200 de ani, relatează France Presse. 

Potrivit ziarului, premierul Shinzo Abe urmează să aibă întâlniri cu oficiali şi reprezentanţi ai Casei imperiale în noiembrie înainte de a anunţa oficial data abdicării.


La solicitarea AFP, un purtător de cuvânt al Casei imperiale nipone a declarat vineri că „nimic nu a fost încă decis” cu privire la data abdicării împăratului.

Akihito a produs un şoc anul trecut în ţară când şi-a exprimat dorinţa de a se retrage, după ce s-a aflat peste trei decenii pe tronul Japoniei, invocând vârsta sa înaintată şi probleme de sănătate.

Acest anunţ surpriză a generat probleme la Tokyo, deoarece nicio lege din Japonia nu prevedea retragerea unui împărat, o funcţie pe viaţă. În acest context, a fost relansată dezbaterea privind principiul succesiunii strict masculine la tronul Japoniei.

În iunie trecut, parlamentul nipon a adoptat o lege care îl autoriza pe împăratul Akihito să abdice din cauza vârstei sale, în termen de trei ani de la data promulgării textului.

Fiul său cel mai mare, prinţul moştenitor Naruhito, în prezent în vârstă de 57 de ani, ar urma să-i succeadă pe tronul Japoniei, supranumit „Tronul Crizantemei”.