DISTRIBUIȚI
NBC News

Discursul public referitor la migraţie a jucat un rol în sângerosul atac comis sâmbătă în Texas de un presupus susţinător al „supremaţiei albilor”, scrie marţi într-un editorial cotidianul german Stuttgarter Nachrichten, preluat de dpa, potrivit agerpres.

„Fantezia cu ‘invazia’ care l-a motivat pe atacatorul din El Paso încinge spiritele şi în Germania. De aceea este cu atât mai important de remarcat că evenimentele din SUA au arătat încă o dată că violenţa începe cu limbajul care incită la ură”, notează cotidianul german.


Citeşte şi: Coreea de Nord a tras alte rachete neidentificate

„Toată această retorică falsă şi instigatoare la ură promovată de Casa Albă, despre ‘valuri’, ‘inundaţii’ sau ‘invazii’, este omniprezentă şi în Germania. Acest val nu există, nici în SUA şi nici în Germania. Cele 890.000 de sosiri (de migranţi) din 2015 au fost multe, au creat o criză, dar niciun german nu este în pericol de ‘înec’. Cei care folosesc astfel de cuvinte pun bazele extremismului” – conchide Stuttgarter Zeitung.

Pe de altă parte, Frankfurter Allgemeine Zeitung subliniază problema pe care continuă să o reprezinte în SUA puternica influenţă de care se bucură lobby-ul armelor.

„America trebuie să înfrunte realitatea faptului că nu este ameninţată doar de terorismul islamist, ci şi de terorismul de extrema dreaptă comis mai ales de tineri. Sunt tineri nevrotici sau psihotici, ori ambele în unele cazuri. Cu arme militare în mână, se transformă în maşini ucigaşe”, observă FAZ.

Citeşte şi: Washingtonul acuză oficial China de manipularea yuanul-ului

„Bineînţeles că acum vor fi apeluri la înăsprirea regimului armelor. Astfel de apeluri fac parte din ritualul trist care vine după asemenea masacre şi care dispare apoi ca şi cum n-ar fi fost. Cât timp lobby-ul armelor continuă să se bucure de o puternică influenţă, cât timp politicienii, în frunte cu preşedintele, continuă să fie finanţaţi de acest lobby, bunul simţ nu va avea nicio şansă în faţa armelor”, conchide ziarul german, menţionând că, „în cazul în care preşedintele american Donald Trump va lua în considerare acum înăsprirea legislaţiei privind armele, ar fi trebuit să facă de multă vreme acest lucru”.