DISTRIBUIȚI
StandNews

O producătoare de ştiri din Hong Kong a perturbat luni o conferinţă de presă a poliţiei locale, pe care a întrerupt-o pentru a citi o declaraţie care denunţa violenţele tot mai grave la care au fost supuşi jurnaliştii în ultimele cinci luni de proteste antiguvernamentale, transmite dpa, potrivit agerpres.

Reprezentanţii poliţiei au părăsit conferinţa de presă atunci când Amy Ip a îndreptat o lanternă direct spre ei, exclamând: ‘Asta este ce ne faceţi voi nouă’. Ea i-a criticat pe ofiţerii de poliţie pentru rănirea mai multor reporteri.


Citeşte şi: Alberto Fernandez a câştigat alegerile prezidenţiale din Argentina

Gestul producătoarei de ştiri a urmat demonstraţiei desfăşurate în ajun în sprijinul jurnaliştilor din Hong Kong, manifestanţii fiind dispersaţi de forţele de ordine cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

Fotojurnalista May James, freelancer, a fost arestată în timp ce realiza imagini ale confruntărilor dintre poliţie şi demonstranţi, iar doi reporteri locali au fost împuşcaţi cu gloanţe de cauciuc.

Luni dimineaţă, Clubul corespondenţilor de presă străini din Hong Kong (FCC) a dat publicităţii o declaraţie care condamna arestarea lui May James. FCC a subliniat importanţa unei anchete independente privind comportamentul poliţiştilor, afirmând că arestările jurnaliştilor ”subminează reputaţia Hong Kong-ului drept loc unde media poate lucra liber, fără hărţuiri şi intimidări”.

Citeşte şi: Scandal sexual în Congresul american! O democrată este forţată să demisioneze – VIDEO

Protestele din Hong Kong au început în data de 9 iunie după adoptarea unei legi care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală. Ulterior, actul normativ a fost suspendat.

După mai multe săptămâni de proteste, şefa executivului local Carrie Lam a cedat în faţa uneia dintre revendicările demonstranţilor, anunţând la 4 septembrie retragerea integrală a proiectului de lege contestat, măsură aprobată miercurea trecută (23 octombrie) şi de parlament. Totuşi, Lam nu a reuşit să reducă nemulţumirile demonstranţilor, care solicită crearea unei comisii de anchetă independente cu privire la violenţele poliţiei şi la reforma electorală.