DISTRIBUIȚI
Alphafm.gr

O grevă afecta marţi media greceşti, în ajunul unui protest mai amplu ce ar urma să cuprindă toată ţara cu revendicări privind salariile şi pensiile, relatează AFP, potrivit agerpres.

Sindicatele, îndeosebi Confederaţia generală a lucrătorilor greci (GSEE, sectorul privat), cer majorări de la guvernul de stânga al premierului Alexis Tsipras, după ce Grecia a ieşit în august dintr-o asanare financiară sub tutela Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional.


Citeşte şi: O maşină a intrat cu viteză pe un trotuar dintr-un oraş chinez. 9 oameni au fost ucişi

Miercuri, greva va perturba porturile şi trenurile, precum şi transportul în comun în principalele oraşe greceşti.

”Trebuie să se pună capăt definitiv acestei politici de austeritate punitivă”, a declarat GSEE într-un comunicat. Confederaţia cere ca salariul minim să treacă de la circa 580 de euro, cât este în prezent, la 751 de euro (852 de dolari).

În pofida ieşirii din stricta supraveghere a creditorilor, Atena este totuşi obligată să respecte o serie de angajamente vizavi de creditorii săi în următorii ani şi, mai ales, să ajungă la un excedent bugetar primar ridicat (în afara serviciului datoriei) de 3,5 % până în 2022.

Citeşte şi: Un funcţionar de rang înalt din Senatul francez este acuzat de spionaj pentru Coreea de Nord

Rata şomajului, în continuare cea mai mare din zona euro, a scăzut sub bara de 20 % pentru prima dată din 2011, dar majoritatea grecilor suportă încă povara austerităţii.

Pe 14 noiembrie, sectorul public a fost deja perturbat din cauza unei greve a funcţionarilor împotriva austerităţii, prima de la încheierea planurilor de ajutor pentru Grecia.