DISTRIBUIȚI

Informaţiile potrivit cărora Google se pregăteşte să lanseze un motor de căutare cenzurat în China nu sunt adevărate, au subliniat joi mass-media de stat chineze, pe fondul unor îngrijorări exprimate de internauţi şi activişti pentru drepturile omului, relatează dpa, potrivit agerpres.

Potrivit informaţiei, publicată pentru prima dată de portalul de ştiri The Intercept şi mai târziu confirmată de New York Times, Google construieşte o aplicaţie pentru telefoanele Android ce ar respecta regulile stricte de cenzură ale Beijingului.


Citeşte şi: Thailanda cere Londrei extrădarea fostului premier Yingluck Shinawatra

Aplicaţia ar interzice informaţiile legate de drepturile omului, democraţie şi religie – subiecte cenzurate de aşa-numitul „Marele Firewall” chinezesc. Aplicaţia a fost deja prezentată guvernului chinez şi ar putea fi lansată în următoarele şase până la nouă luni, în aşteptarea aprobării Beijingului.

Dar potrivit unei publicaţii de stat chineze, informaţiile nu sunt adevărate.

„Trebuie menţionat că, de anul trecut, zvonuri despre revenirea potenţială a Google în China au venit unul după altul”, scrie China Securities Daily, o publicaţie difuzată de agenţia de stat de reglementare în domeniul securităţii.

Citeşte şi: Parlamentul francez adoptă un proiect de lege împotriva violenţelor sexuale şi sexiste

Google a declarat într-un comunicat că furnizează câteva aplicaţii mobile în China, precum Google Translate şi Files Go, că lucrează cu dezvoltatori chinezi şi a investit în companii locale, cum ar fi retailerul online JD.com. „Dar nu comentăm speculaţiile despre planurile de viitor”.

Activişti pentru drepturile omului şi-au exprimat îngrijorarea că Google, care s-a retras din China în 2010 ca răspuns la cenzura în ţară, se înclină acum în faţa Beijingului.

„Va fi o zi întunecată pentru libertatea internetului dacă Google acceptă tacit normele chineze de cenzură extremă pentru a obţine acces pe piaţă”, a declarat cercetătorul de la Amnesty International Patrick Poon.