DISTRIBUIȚI

Presa chineză, strâns controlată de regimul comunist, părea marţi că se întrece în ameninţări la adresa manifestanţilor din Hong Kong, pledând pentru intransigenţă şi justificând chiar o intervenţie dură pentru restabilirea ordinii, notează France Presse, potrivit agerpres.

De la începutul lunii iunie, Beijingul se confruntă cu proteste pentru democraţie în Hong Kong, cea mai mare provocare pentru guvernul chinez de la restituirea teritoriului de către Marea Britanie în 1997.


Citeşte şi: Un polițist rus lovește cu cruzime o protestatară deja reținută (VIDEO). Imaginile i-au determinat pe superiori să deschidă o anchetă!

Denunţând violenţele de la manifestaţii, un înalt responsabil guvernamental a declarat luni că detectează „semne de terorism” în rândul protestatarilor – chiar dacă până acum tulburările nu au provocat niciun mort.

Ca un ecou, agenţia China Nouă i-a denunţat marţi pe „radicalii violenţi” care împing Hong Kongul spre prăpastie, avertizând împotriva oricărei concesii faţă de protestatari, comentează AFP.

„Orice cârdăşie sau sprijin faţă de revolte, orice slăbire (de măsuri n.r.), sofism sau scuze sunt insultătoare şi defăimătoare faţă de poliţia din Hong Kong care îşi apără patria”, a transmis agenţia oficială de presă.

În telejurnalul de luni seară, canalul CCTV a denunţat „actele de violenţă extremă” care echivalează cu „omorul”. „Aceste elemente din Hong Kong care provoacă haos sunt apa noroioasă din torentul istoriei ce va fi curăţată”, a promis canalul public. Într-o înregistrare video difuzată pe reţelele sociale, o prezentatoare CCTV a spus că „atunci când atacăm terorismul, nu putem da dovadă de moliciune”.

Aceste atacuri intervin în timp ce mass-media de stat a difuzat luni un videoclip în care arată blindate pentru transportul trupelor îndreptându-se spre Shenzhen, metropola de la porţile Hong Kongului.

Hu Xijin, redactorul şef al cotidianului naţionalist Global Times, care a difuzat unul dintre aceste videoclipuri, vede în aceasta semnul că Beijingul se pregăteşte să intervină folosind forţa armată în regiunea autonomă dacă situaţia nu se detensionează.

Citeşte şi: Atac cu SATÂRUL în centrul oraşului Sydney (VIDEO). O femeie a fost înjunghiată!

„Dacă elementele violente din Hong Kong (…) nu înţeleg sensul concentrării poliţiei militare în Shenzhen, acţiunile lor vor fi de autodistrugere”, a avertizat Hu pe reţelele sociale, considerând că este „uşor pentru stat să zdrobească o mână de golani” în fosta colonie britanică.

„Dacă ei nu se îndepărtează de marginea prăpastiei şi continuă să împingă dincolo de punctul critic, forţa statului ar putea veni în Hong Kong oricând”, a adăugat el.

Armata chineză dispune de câteva mii de oameni în garnizoana sa din Hong Kong. Ea nu trebuie să participe la menţinerea ordinii, cu excepţia cazului în care guvernul local îi solicită acest lucru.