DISTRIBUIȚI
© REUTERS / AAP Image / Lukas Coch

Cele mai importante ziare din Australia au publicat luni prima pagină în chenar negru, ca parte a unei campanii unificate prin care se cere guvernului conservator să protejeze mai bine libertatea presei, relatează DPA, potrivit agerpres.

Primele pagini au difuzat un document guvernamental pentru a arăta nivelul de cenzură, alături de o campanie mass-media cerând modificarea legii care incriminează jurnalismul şi denunţarea abuzurilor.


Citește și: Șapte morți în revoltele din Chile! Președintele declară țara în RĂZBOI

Sydney Morning Herald cere o „reformă semnificativă a legii pentru a opri suprimarea informaţiilor”, în timp ce ziarul The Australian indică un „atac susţinut împotriva drepturilor jurnaliştilor”.

Nouăsprezece organizaţii media şi sindicate ale jurnaliştilor şi-au unit forţele în campania „Dreptul tău de a cunoaşte” împotriva unor măsuri lipsite de tact ale guvernului, în iunie, după raiduri ale poliţiei federale la sediul unui canal public şi la locuinţa unui reporter în căutare de scurgeri de informaţii privind documente guvernamentale.

Campania cere şase modificări legale cheie, inclusiv dreptul de a contesta mandatul de percheziţie şi un regim ce limitează care documente pot fi marcate ca „secrete”.

Grupurile media au avertizat luni împotriva legilor restrictive vizând presa care permit guvernului şi birocraţilor să acopere scandaluri şi să ascundă informaţia.

Citește și: Berlinul critică dur Ankara: Ofensiva turcă din nordul Siriei încalcă dreptul internaţional

Coaliţia media a declarat că peste 60 de noi legi au fost introduse în ultimii 20 de ani, care incriminează efectiv jurnalismul şi penalizează denunţarea abuzurilor.

„Australia riscă să devină cea mai secretoasă democraţie din lume”, a declarat David Anderson, directorul canalului naţional de televiziune ABC, într-un comunicat.

Între timp, şeful Poliţiei Federale Australiene, Reece Kershaw, a declarat luni în faţa unei comisii a Senatului care investighează raidurile şi libertatea presei că analizează gestionarea informaţiilor sensibile din investigaţii.