DISTRIBUIȚI
The Irish Post

Preotul polonez responsabil de arderea cărţilor din celebrele serii „Harry Potter” şi „Twilight” pe care le-a catalogat drept sacrilegii, şi-a prezentat scuze, miercuri, pentru acest „act nefericit” care a provocat un val de critici în Polonia, potrivit AFP, scrie News.ro .

„Arderea cărţilor şi a altor obiecte a fost un act nefericit”, a declarat părintele Rafal Jarosiewicz pe pagina de Facebook a Fundaţiei „SMS Z Nieba” care a organizat această ceremonie neobişnuită.


Citește și : Polonia are două luni să răspundă cu privire la regimul disciplinar împotriva judecătorilor

„Cu toate acestea, nu a fost vorba de a râde de niciun grup social, nici de vreo religie şi nu a vizat nici cărţile ca atare, nici cultura. Dacă cineva a înţeles astfel actul meu, aş vrea sincer să-mi cer scuze”, a spus el.

Rafal Jarosiewicz, precum şi doi alţi preoţi, au pus pe foc, duminică, într-o parohie din Gdansk (nord) cărţi, unele din seria „Harry Potter” ale romancierei britanice J.K. Rowling sau cele despre aventurile vampirului Edward Cullen, narate de americana Stephenie Meyer, precum şi alte obiecte – o mască în stil african, o umbrelă „Hello Kitty” şi o figurină hindusă.

Fotografiile acestui autodafeu (distrugere prin foc) au fost publicate de Fundaţie pe Facebook şi au fost retrase miercuri „pentru a nu genera noi emoţii”.

Luni, părintele Jan Kucharski, un exorcist şi preot al parohiei din Gdansk unde a avut loc această ceremonie, a explicat că „nu a fost vorba de arderea unor cărţi oarecare, ci de obiecte asociate cu magia şi cu ocultismul. În afară de aceste cărţi, au fost şi alte obiecte, amulete, talismane aduse de credincioşi”. „Este timpul să facem ordine”, a adăugat el.

Citește și : Antonio Tajani o asigură pe Laura Codruţa Kovesi de sprijinul Parlamentului European

Autodafeul a provocat un val de critici în Polonia, o ţară consedierată în special ataşată de ritul catolic roman, unii comparând această practică cu cea a regimurilor totalitare şi a inchiziţiei.

Episcopatul polonez nu a comentat acest caz.